Opozicija u Sjevernoj Makedoniji traži ručno brojanje listića, tvrde da su pokradeni na izborima
Ilustracija

"Kriminal Zaeva i vladajuće partije"

Opozicija u Sjevernoj Makedoniji traži ručno brojanje listića, tvrde da su pokradeni na izborima

Opoziciona stranka u Sjevernoj Makedoniji VMRO-DPMNE poručila je u petak, dva dana nakon izbora u toj zemlji, da će tražiti ručno prebrojavanje glasačkih listića

Kako je navedno, zbog velikog broja, navodno 30.000 nevažećih lističa, prenosi portal Plusinfo.

Kako je rekao portparol te stranke Dimče Arsovski, to je neuobičajeno za izbore sa takvim procentom izlaznosti, s obzirom da je na prijevremenim parlamentarnim izborima u Sjevernoj Makedoniji održanim 15. jula glasalo oko 50,8 odsto birača, odnosno nešto više od 900.000 građana, prenosi Tanjug.

"Imamo ogroman broj nevažećih lističa, preko 30.000 što je neuobičajeno za takvu izlaznost. Veliki dio tih listića su glasovi za VMRO-DPMNE koji se sada računaju kao nevažeći. To znači poništavanje volje građana. Zato ćemo mi kao politička stranka tražiti ručno prebrojavanje glasačkih lističa. Potrebno je sada da zaštitimo volju građana. Da se zaštiti demokratija u Republici Makedoniji. Institucije duguju to građanima i zato mora to i da realizuju. VMRO-DPMNE i dalje ostaje najveći partner građana koji štiti njihovu volju i prava", rekao je Arsovski.

Kako je kazao, i pored falsifikata i masovnog potkupljivanja od strane Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i Zorana Zaeva, sa svim pritiscima, prijetnjama, VMRO-DPMNE je pobijedio u 41 opštini, a SDSM samo u dvadesetak.

To znači, ocjenjuje Arsovski, da VMRO-DPMNE ostaje najsnažna politička partija u Republici Makedoniji, te da je narod poslao poruku da niko ne sme protiv njegove volje i da se opredijelio za obnovu Makedonije, a protiv kriminala Zorana Zaeva i SDSM-a.

Državna izborna komisija Sjeverne Makedonije skoro 24 sata nakon izbora je saopštila nezvanične konačne rezultate prema kojima je SDSM osvojio 46 mandata, VMRO-DPMNE 44, albanska DUI 15, Alijansa za Albance 12, Ljevica dva i Demokratska partija Albanaca jedno poslaničko mjesto.

Lider Ljevice, univerzitetski profesor Dimitar Apasijev, takođe je optužio da su njegovoj stranci ukradena poslanička mjesta, i da su oni osvojili više od dva mandata.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.