Kina se priprema za lansiranje rovera na Mars
Ilustracija

Kina se priprema za lansiranje rovera na Mars

Kina se priprema za lansiranje rovera na Mars, što će da bude jedna od tri predstojeće misije na crvenu planetu, koje će da ima i SAD i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Nosač raketa "Dugi Mars-5" (Long March-5) je najveći kineski raketni nosač koji je upotrebljen tri puta eksperimentalno, ali nikada sa korisnim teretom. Prva kineska misija na Mars nazvana Tianwen-1, ima za cilj prikupljanje naučnih podataka.

Lansiranje će da bude obavljeno s kineskog kosmodroma Venčang u južnoj provinciji Hajnan krajem jula ili početkom avgusta, prenose danas kineski državni mediji citirajući, Kinesku nacionalnu svemirsku agenciju, prenosi Beta.

Misija je jedna od najambicioznijih za Kineski svemirski program, koji je naglo napredovao od pokretanja prve misije sa posadom 2003. godine.

Kina je tada postala treća zemlja svijeta koja je poslala čovjeka u svemir, posle bivšeg Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država. Od tada, Kina teži da ubrzano uhvati korak s Rusijom i SAD i pozicionira se da postane vodeća svemirska sila do 2030. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.