Ljekovita svojstva lubenice: Sadrži vitamin C, B6, pomaže koži u obnavljanju...
Ilustracija

Ljekovita svojstva lubenice: Sadrži vitamin C, B6, pomaže koži u obnavljanju...

Tokom julskih i avgustovskih dana najbolje osvježavaju i hidriraju sočni zalogaji lubenice. Uz to ne morate da brinete na liniju jer u 100 grama imaju samo 30 kalorija, a bogate su vitaminima C i A, a lista koristi koje organizam ima od svakodnevnog uživanja u slasnim crvenim komadima je duga.

Prema količini šećera lubenicu svrstavaju u voće, ali budući da je iz familije bundeva, dinja i tikvica, jednogodišnjih biljaka koje rastu na zemlji, neki bi rekli da je povrće.

Crveno, slatko i osvježavajuće meso bogato je vitaminima i drugim važnim materijama. Obiluje vitaminima C i A, a sadrži i značajne količine betakarotena, a tu je i moćni antioksidans likopen.

Unos tečnosti izuzetno je važan tokom ljetnjih mjeseci kada se tijelo intenzivno znoji. Budući da može da se pohvali sadržajem od čak 92 odsto vode, lubenica i u ovom slučaju može mnogo da pomogne jer je odlična alternativa za one koji ne vole da piju tečnost.

Zahvaljujući kombinaciji vode i vlakana lubanica lako zasiti, a nosi tek 30 kalorija u 100 grama pa ne ugrožava liniju ni kada pojedemo malo više.

Među namirnicama koje sadrže vitamin B6 lubenica je pri vrhu liste, a može da se pohvali i vitaminom B1, magnezijumom i kalijumom, prenosi RTS. 

Sve te materije pomažu imunitetu i na taj način učestvuju u borbi protiv raznih bolesti - na prvom mjestu razni bolesti srca i krvnih sudova, zatim degeneracije makule, u bubrezima pravi veliko spremanje.

Jedući lubenicu radićete i na svom izgledu. Antioksodansi čuvaju od starenja, a vitaminski koktel pomoći će koži u obnavljanju. Od ovog voća i kosa će da vam bude jača i ljepša.

Zbog svega toga, poručuju nutricionisti, potrudite se da se tokom sezone lubenice njom što češće počastite jer ćete tako da učinite dobro i svom nepcu i tijelu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.