Numanović: Novine u Zakonu će obradovati penzionere
Suad Numanović, foto: MINA

Evo šta donosi

Numanović: Novine u Zakonu će obradovati penzionere

"Crna Gora kao država socijalne pravde još jednom je pružila ruku najstarijoj populaciji. Predlog novog Zakona o penzijsko - invalidskom osiguranju donosi nekoliko novina koje će obradovati sadašnje i buduće penzionere", saopštio je Suad Numanović, predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

Prvo, kako ističe predviđa se znatno povoljniji obračun penzija za nove penzionere.

"Za razliku od važećeg zakona, prema kojem se za obračun visine penzije uzimaju zarade iz cjelokupnog perioda osiguranja, novim predlogom zakona iz obračuna se isključuje jedna četvrtina najnepovoljnijih godina. Time se podiže osnovica za obračun penzije i praktično povećavaju penzije za nove korisnike", pojašnjava Numanović.

Drugo, zakon je kako dodaje povoljniji za postojeće korisnike najnižih penzija.

"Njihova penzija se povećava za preko 13%, odnosno uvećava sa 128,82 na 145,77 eura", kaže on.

Treće, novi zakon predviđa da se granica za sticanje prava na starosnu penziju zaustavi na 66 godina života za muškarca i 64 godine za ženu.

"Dosadašnji zakon predviđao je da starosna granica bude 67 godina života", podsjeća Numanović.

Četvrto, dodaje da je predložen novi način usklađivanja penzija što je važno za penzionere u godinama koje slijede.

"Naime, umjesto usklađivanja sa 75% kretanja potrošačkih cijena i 25% kretanja zarada, uvodi se usklađivanje po rotirajućoj formuli. Konkretno, ako u jednoj kalendarskoj godini u odnosu na prethodnu imamo veći rast zarada od rasta potrošačkih cijena, usklađivanje se vrši sa 75% kretanja zarada i 25% kretanja potrošačkih cijena. Ako imamo veći rast potrošačkih cijena od rasta zarada, tada se usklađivanje vrši sa 75% kretanja potrošačkih cijena i 25% kretanja zarada. Rotirajuća formula praktično obezbjeđuje penzionerima bolji obračun penzija", pojasnio je Numanović.

Predlog zakona koji je usvojila Vlada Crne Gore usaglašen je kako ističe, sa socijalnim partnerima i upućen Skupštini na usvajanje.

"Očekuje se da će biti usvojen do kraja jula", zaključuje Numanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.