SDT ispituje da li je na Aerodromima nezakonito zaposleno 170 radnika
Aerodrom Podgorica

SDP podnio krivičnu prijavu protiv Orlandića

SDT ispituje da li je na Aerodromima nezakonito zaposleno 170 radnika

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) provjerava da li je izvršni direktor Aerodroma Danilo Orlandić nezakonito zaposlio 170 radnika, navodi se u odgovoru koji je dostavila specijalni tužitelj i portparol SDT-a Sanja Jovićević, piše Dan.

“Navedeni predmet u fazi je izviđaja i u toku je prikupljanje obavještenja radi donošenja odluke u predmetu. Više informacija nije moguće saopštiti radi zaštite interesa krivičnog postupka”, naveli su iz SDT-a Televiziji Vijesti.

Krivičnu prijavu protiv Orlandića glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću, 10. juna, podnijela je opoziciona partija SDP, optužujući direktora Aerodroma, koji je visoki funkcioner SD-a, da je počinio produženo krivično djelo povreda prava pri zapošljavanju i krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Dan je 1. jula objavio da je SDP podnio prijavu protiv Orlandića.

“Prema informacijama i dokumentaciji koja nam je dostavljena u Aerodromima Crne Gore u dužem periodu nezakonito je vršeno zapošljavanje lica. To je sve moguće utvrditi pregledom dokumentacije o stotinama novozaposlenih koji su u radni odnos primljeni suprotno članu 20 zakona o radu, statuta društva uz diskriminaciju nepodobnih kandidata”, naveli su iz SDP-a.

Dokumentacija koju su dostavili uz prijavu, kako su naveli, nije jedini dokaz kojima potkrepljuju svoje tvrdnje.

“Podsjećamo i da je resorni ministar saobraćaja Osman Nurković na kontrolnom saslušanju na Odboru za ekonomiju Skupštine 1. novembra 2018. godine saopštio da je menadžment mimo zakona zaposlio 126 radnika u stalni radni odnos, dok su samo u ovoj godini uposlena 394 radnika”, naveli su iz SDP-a.

Kako su saopštili, predstavnici SDP-a su uz prijavu dostavili sistematizovana radna mjesta i zapošljavanje na određeno i neodređeno od 2012. do 2019. godine, tabelarni prikaz sistematizacije, pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji sa opisom poslova i statut Aerodroma.

Prema saznanjima TV Vijesti, i SDT je pribavilo određenu dokumentaciju nakon čijeg će razmatranja donijeti odluku da li ima osnova za krivično gonjenje Orlandića, koji je na čelu Aerodroma od avgusta 2017. godine.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.