Pažin: I prije pet godina sam bio protiv izbora Vesne Medenice na čelo vrhovnog suda; Vukasnović-Stanković: Jeste li koga pozvali na odgovornost
Zoran Pažin

Pažin: I prije pet godina sam bio protiv izbora Vesne Medenice na čelo vrhovnog suda; Vukasnović-Stanković: Jeste li koga pozvali na odgovornost

Ministar pravde Zoran Pažin kazao je da je i prije pet godina bio protiv izbora predsjednika Vrhovnog i predsjednika osnovnih sudova, prije, kako je rekao,nego što je iko pokrenuo ovo pitanje i prije interesovanja EK, "smatrajući i tada da to nije pitanje ustavnosti i zakonitosti, nego da se radi o potrebi poštovanja međunarodnih standarda".

"Kada je riječ o ovom pitanju vi ne možete reći voljni smo da uđemo u EU, spremni smo da poštujemo pravila EU ali ćemo standarde koje usvajamo primjeniti tek nakon 10 godina. Ne radi se o pitanju ustavnosti i zakonitosti. Ustav eksplicitno u amandmanim iz 2012, uređuje ovo putanje ali ne možete pročitati jedan a zanemariti sve druge amandmane", kazao je Pažin odgovarajući na komentar poslanice SDP Draginje Vuksanović Stankovića koja je kazala da je treći mandat Vesne Medenice neustavan, prenosi portal Pobjeda.

"U tim amandmanima kaže se da sudije bira sudski savjet. Po ranijem rjesenju je birao parlament na predlog predsjednika skupštine, vlade i države i nije bilo mandata predsjednika vrhovnog suda, nije bilo ograničenja amandmanta ša se nije moglo ni govoriti ti o mandatu. Ako je neko izabran do ostvarenja uslova za uslova za penziju to nije mandat u pravnom značenju te riječi", rekao je Pažin. 

On je dodao da predsjednici sudova ne treba da se zadrže na funkciji više od dva mandata ali navodi to nije rezultat amandmana iz 2012, nego rezultat standarda kojima težimo.

"Ako je neko izabran do ostvarenja uslova za uslova za penziju to ne može biti mandat u pravnom značenju te riječi. Prema tome ta situacija ne može se pribrajati situaciji nakon 2012. Sam ustav zabranjuje retroaktivnu primjenu osim kada je utvrđen javni interes", rekao je Pažin.

On je dodao da ne smatra da su predsjednici sudova nekvalitetno radili posao, naprotiv, "neki su ostavili značajni trag, ali standardi su obavezujući za sve i treba ih poštovati ako želimo u evropski klub".

Vuksanović Stanković je pitala kako je Pažin dozvolio da Sudski savjet ne poštuje standarde Evropske unije (EU).

"Jeste li koga pozvali na odgovornost, pozvali ste da preispitaju odluku, nema tu šta da se preispituje. Zašto to nijeste rekli na vrijeme? I vi ste glasali za predsjednicu Vrhovonog suda", kazala je Vuksanović Stanković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.