Odloženo suđenje Joanikiju i sveštenicima zbog epidemiološkog rizika
Foto: MCP

Sudnica ne obezbjeđuje propisane mjere fizičke distance

Odloženo suđenje Joanikiju i sveštenicima zbog epidemiološkog rizika

U Osnovnom sudu u Nikšiću danas je odloženo suđenje Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i osmorici nikšićkih sveštenika, okrivljenih za kršenje zdravstvenih mjera o sprečavanju širenja zaraznih bolesti zbog litije, koja je na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja, održana u Nikšiću. Ročište glavnog pretresa odgođeno je za 4.septembar.

To je odluka sudija Igora Đuričkovića, nakon predloga advokata sveštenika Save Kostića o odgađanju ročišta zbog aktuelne situacije izazvane korona virusom,prenosi portal RTCG.

Kostić je ranije saopštio da sudnica ne obezbjeđuje propisane mjere fizičke distance, te da bi trebalo voditi računa o zdravlju u trenutnoj situaciji.

Odlučeno je da se današnji pretres odgodi  zbog složene epidemiološke situacije, jer po zvaničnim podacima u Crnoj Gori od novog korona virusa ima više od 1.500 zaraženih, od čega je značajan broj iz Nikšića i Berana, odakle su i stranke u postupku.

"Tako da bi održavanje današnjeg ročišta podrazumijevalo nastavak u prostoriji površine oko 100 kvadrata grupe od preko 25 osoba, u trajanju od više sati, što bi predstavljalo značajan epidemiološki rizik", rekao je Đuričković,prenosi portal RTCG.

Ispred Osnovnog suda, u znak podrške vladici i sveštenstvu, sabrao se veliki broj sveštenika i naroda a u sudnicu je ušao i Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

viberslika20200716090711

Foto: MCP

Prvo ročište glavnog pretresa, koje je bilo zakazano za 19. jun, odloženo je jer se sveštenik Slobodan Jokić nalazio na bolničkom liječenju zbog zdravstvenih problema. Kako je sveštenik Jokić u međuvremenu, otpušten iz Instituta u Igalu, gdje je bio na liječenju, pretpostavka advokata Save Kostića, jednog od branilaca Preosvećenog Episkopa Joanikija i četvorice sveštenika, ranije data novinarima je da će ovom priliokom biti ispunjene zakonske pretpostavke, te da će se nastaviti sa suđenjem kada će biti izvedeni dokazi, a Vladika i sveštenici iznijeti odbranu,prenosi Mitropolija crnogorsko primorska.

Episkopu Joanikiju, protojereju-stavroforu Slobodanu Jokiću, arhijerejskom namjesniku nikšićkom, i sveštenicima: Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću i Nikoli Marojeviću na teret se stavlja krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti za koje je predviđena novčana ili kazna zatvora do godinu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.