Izbori 2020: DIK će donijeti obavezujuće epidemiološko uputstvo

Izbori 2020: DIK će donijeti obavezujuće epidemiološko uputstvo

Državna izborna komisija (DIK) donijeće obavezujuće epidemiološko uputstvo, na osnovu dokumenta čiju je radnu verziju pripremila novoformirana radna grupa za pripremu izbora u uslovima epidemije koronavirusa i uporednih iskustava sa nedavno održanih izbora u drugim državama.

To je saopšteno nakon današnje proširene sjednice Kolegijuma predsjednika Skupštine Crne Gore, kojemu su prisustvovali predstavnici Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), DIK-a i Agencije za sprječavanje korupcije.

Sastanku su prisustvovale i nevladine organizacije koje se bave izbornim procesom – CDT, CEDEM, CEMI i Građanska alijansa.

Na proširenom Kolegijumu, kojim je predsjedavao Ivan Brajović, razgovarano je o realizaciji predstojećih izbora, u uslovima zdravstvene opasnosti.

“Članovi NKT-a, na čelu sa predsjednikom ovog tijela Milutinom Simovićem, upoznali su poslanike sa radom nadležnih institucija u pripremi što sigurnijih epidemioloških pretpostavki za sprovođenje izbornih aktivnosti”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su učesnici Kolegijuma razgovarali i o pripremi Uputstva za bezbjedno održavanje izbora 2020. godine.

Kako se ističe, riječ je o dokumentu čija je radna verzija pripremljena na osnovu zajedničkog rada novoformirane radne grupe za pripremu izbora u uslovima epidemije koronavirusa i uporednih iskustava sa nedavno održanih izbora u drugim državama.

“Na osnovu ovih smjernica, DIK će donijeti obavezujuće epidemiološko uputstvo”, kaže se u saopštenju i naglašava da je priprema ovog dokumenta rađena uz ključnu ulogu i preporuke Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

„U otvorenoj i zanimljivoj diskusiji sa mnogo otvorenih tema i pitanja, na Kolegijumu su iznijeti i različiti prijedlozi, koji se odnose na preciziranje uslova za predizborne kampanje. Zajednički stav svih prisutnih je da apsolutni prioritet predstavlja očuvanje zdravlja građana Crne Gore, uključujući birače, administraciju i sve učesnike izbornog procesa. Uvjereni smo u neophodnost otvorenosti i jasnog preciziranja daljih mjera u pripremi izbora, a ovaj sastanak doprinos je boljem međusobnom razumjevanju parlamentarnih partija kao direktnih aktera na političkoj sceni i ostalih učesnika današnje proširene sjednice Kolegijuma predsjednika.  Očekujem da će naši današnji gosti uvažiti sugestije poslanika, kao i da će biti nastavljena naša bliska saradnja i u narednom periodu“ – stav je predsjednika Skupštine Ivana Brajovića.  

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.