Konferencija NKT-a

Na bolničkom liječenju 121 pacijent, ljekari u porodilištu zaraženi, nema testiranja na lični zahtjev

121 pacijent zaražen koronavirusom nalazi se na bolničkom liječenju u Crnoj Gori, saopštio je direktor Interne klinike u KCCG, doktor Sreten Kavarić na konferenciji Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

U Kliničkom centru Crne Gore liječi se 29 pacijenata, od čega na Internoj klinici 12 pacijenata, u intenzivnoj jedinici su dva pacijenta starije životne dobi su na mehaničkoj ventillaciji, jedan je stabilnih vitalnih parametara, a drugi nestabilnih, naveo je Kavarić.

U Klinici za infektivne bolesti svih 16 pacijenata je u stabilnom stanju.

"Hospitalizovano je i jedno dijete u Institutu za bolesti djece, a osnovni razlog hospitalizacije je bio akutna upala slijepog crijeva. Dijete se osjeća dobro", saopštio je Kavarić.

U Opštoj bolnici Berane su 42 pacijenta od kojih je četvoro sa teškom kliničkom slikom i dva su životno ugrožena.

"Uz ove pacijente, 22 su na opservaciji u Beranama, od čega su 3 sa teškom kliničkom slikom. U obavezi smo da pomognemo pacijentima koji se nalaze u stanju pogoršanja njihovih hroničnih bolesti bez obzira na rezultate testa", pojanio je Kavarić.

U Baru su na bolničkom liječenju 23 pacijenta , jedan sa teškom kliničkom slikom. Osim toga, 12 je na opservaciji u Baru.

U Nikšiću hospitalizovana su 22 pacijenta, a tri su u ozbiljnom stanju, dok su 4 na opservaciji.

U Specijalnoj bolnici Brezoviku su tri pacijenta i stabilno su, a u privatnoj zdravstvenoj ustanovi Kodra dva pacijenta od kojih je jedan na mehaničkoj ventilaciji.

Ljekari u porodilištu KCCG zaraženi

Kavarić je saopštio da ima ljekara zaraženih koronavirusom koji rade u porodilištu KCCG, te da su dobrog stanja.

Kavarić je istakao da rad u Kliničkom centru podrazumijeva lične zaštitne opreme pa i u porodilištu, te da su angažovali medicinske sestre iz drugih organizacionih jedinica kako rad u porodilištu ne bi bio poremećen.

Kavarić je rekao da ni bebe ni porodilje nijesu bile ugrožene.

"Tačna je informacija ti ljekari su u samoizolaciji u kućnim uslovima već nekoliko dana, pod nadzorom su službi, dobrog su stanja i niko nije hospotalizovan," naveo je Kavarić.

Nema testiranja na lični zahtjev

Testiranja na lični zahtjev će biti stavljena po strani, jer ne predstavljaju niti epidemiološku, niti kliničku indikaciju niti urgentnost na postupanje, saopštio je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore Senad Begić na pres konferenciji NKT-a.

"To mora biti svima jasno, teške odluke prosto moraju da se donose. Molim putnike u međunarodnom saobraćaju na razumijevanje",kazao je Begić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.