Ozan: Turska još uvijek doprinosi miru i sigurnosti na Balkanu
Songul Ozan

Ozan: Turska još uvijek doprinosi miru i sigurnosti na Balkanu

Teritorijalni integritet zemalja na Balkanu i Bliskom istoku je od vitalnog značaja za sve, uključujući i Tursku, ocijenila je ambasadorka te zemlje u Crnoj Gori Songul Ozan, navodeći da je za sigurnost cijelog regiona potrebna globalna saradnja i solidarnost.

Ona je, govoreći o turskom angažmanu na polju regionalne bezbjednosti, navela da Turska, svojim geografskim položajem, istorijom i kulturom, čini dio Evrope, Balkana, Srednjeg Istoka, Kavkaza i Sjeverne Afrike.

“Imamo solidnu i duboko ukorijenjenu državu i jaku ekonomiju. Kao zemlja sa najjačim vojnim kapacitetom u NATO-u, tokom istorije smo davali doprinos bezbjednosti regiona. Mi smo ključna država za Evropu kada je riječ o bezbjednijem životu na svim poljima, od energetskih tokova do njene ekonomije”, kazala je Ozan agenciji MINA.

Prema riječima Ozan, Turska je dala najvažniji doprinos bezbjednosti zapadnog svijeta, dok je svijet bio podijeljen na dva bloka, zapadni i istočni.

“Turska je u isto vrijeme jedna balkanska zemlja. Ovaj aspekt je od vitalnog značaja za nas. Imamo zajedničku istoriju i kulturu. U zemljama regiona žive naši srodnici i rođaci. Ovo je naš ulaz, naša veza prema zapadu Evrope, čiji smo takođe dio”, navela je Ozan.

Ona je kazala da je iz tog razloga jako bitno da u regionu vlada mir, blagostanje i bezbjednost.

“Još uvijek doprinosimo miru i sigurnosti na Balkanu, vođeni idealima osnivača naše republike, Ataturka. Od devedesetih godina mi smo zemlja koja aktivno učestvuje u misijama i aktivnostima Evropske unije (EU) za sigurnost Balkana u sklopu institucija Ujedinjenih nacija (UN), NATO-a, OEBS-a ali i kao zemlja kandidat za članstvo u EU”, navela je Ozan.

Kako je kazala, poslednji primjer je sirijsko pitanje.

“Šta mislite, šta bi bilo, da nije bilo Turske, sa balkanskim zemljama koje su se našle u tranzitnoj ruti za milione migranata koji su za ovih deset godina krenuli ka Evropi. Želim da istaknem da je Turska za ovih deset godina ugostila skoro četiri miliona Sirijaca i da je potrošila na milijarde USD u te svrhe, i to sa minimalnim doprinosom Evrope”, rekla je Ozan.

Prema njenim riječima, teritorijalni integritet zemalja na Balkanu i Bliskom istoku, mir i stabilnost, dostizanje prosperiteta, jeste nešto što je od vitalnog značaja za sve, uključujući i Tursku.

“Za nacionalnu bezbjednost ključno je uspostaviti globalnu sigurnost. Jedan problem u nekoj zemlji, na primjer građanski rat, može uticati na svaku drugu zemlju. Za sigurnost cijelog regiona potrebna je globalna saradnja i solidarnost. Ovo je naša spoljnopolitička maksima”, poručila je Ozan.

Ona se osvrnula na pokušaj državnog udara u Turskoj, 2016. godine.

“Teroristička organizacija FETO se tokom godina, ilegalnim i nezakonitim radnjama, tajno infiltrirala u institucije naše države. Prije četiri godine, u noći 15. jula, pokušali su da izdajničkim pučem preuzmu državu i smijene vlast koja je izabrana demokratskim putem”, podsjetila je Ozan.

Kako je navela, na poziv turskog predsjednika, vojnici rodoljubi i službenici, kao i narod koji je izašao na ulice, oduprijeli su se pučistima.

“Pokazali su da našu državu i našu demokratiju neće prepustiti toj četi. Nikad nećemo zaboraviti stradanje 251 žrtve tokom puča, kao ni one koji su ranjeni te večeri. U protekle četiri godine raskrinkali smo članove i podružnice organizacije FETO unutar naše države i privatnog sektora”, kazala je Ozan.

Prema njenim riječima, ti članovi su odgovarali pred pravosudnim organima, i na stotine parnica još uvijek traje.

“U ovoj borbi, bez ikakve sumnje, uvijek imamo u svijesti činjenicu da smo jedna pravna država i na taj način uvijek postupamo”, kazala je Ozan.

Ona je rekla da je FETO, koji sebe prikazuje kao obrazovni i pokret međuvjerske tolerancije, u stvari jedna kriminalna i obavještajna organizacija.

“Čije smo obavještajne tehnike otkrili i prekidom njihovog finansijskog izvora u privatnom sektoru njihova struktura unutar zemlje je razbijena”, navela je Ozan.

Kako je kazala, organizacija koja je pokušala sprovesti puč u Turskoj u poslednje četiri godine, pojačala je aktivnosti van Turske.

“Pokušava da opstane tako što svoje postojanje prekriva paravanima poput takozvanih škola i firmi. Isto tako, uspostavlja saradnju sa krugovima za koje se zna da rade protiv Turske i pokušava da sprovede kampanju protiv nas tako što govori o navodnom kršenju ljudskih prava, nerealnim pričama o žrtvi itd”, pojasnila je Ozan.

Ona je kazala da će Turska odlučno nastaviti borbu protiv te organizacije i na međunarodnom planu.

“Ova organizacija nije prijetnja samo po Tursku, već i za sve zemlje svijeta. Do sada su u 38 zemalja zatvorene FETO škole. U mnogim zemljama škole otvara turska Maarif fondacija”, navela je Ozan.

Kao je kazala, Turska se trudi da poveća broj međunarodnih organizacija i zemalja koje vide FETO kao opasnost i prijetnju.

“Nastavićemo sa tom našom borbom. Ovom prilikom zahvaljujemo crnogorskoj državi i svim prijateljima na tome što nijesu pružili mogućnost djelovanju FETO organizacije i što su pokazali solidarnost za primjer”, rekla je Ozan.

Ona je govorila i o turskom-ruskim odnosima kada je u pitanju situacija u Libiji, navodeći da je Rusija zemlja sa kojom Turska ima veoma značajne odnose na svim poljima.

“To je zemlja sa kojom smo u stalnom dijalogu i sa kojom radimo na mnogim važnim pitanjima kao što je Sirija, i sa Rusijom imamo bilateralne odnose u mnogim oblastima kao što su ekonomija, trgovina, energetika i turizam. Sa Francuskom smo saveznici u NATO-u i imamo veoma značajne korjenite odnose na svim poljima”, kazala je Ozan.

Prema njenim riječima, za snagu i uticaj NATO-a od značaja je da sve članice budu jedinstvene i solidarne i da tako djeluju zarad svjetskog mira i bezbjednosti.

“Sa druge strane, u Libiji, gdje vjekovima imamo duboko ukorijenjene odnose, podržavamo legitimnu vladu nacionalnog pomirenja, pod vođstvom UN i želimo da se okončaju patnje libijskog naroda koji mi vjekovima zovemo braćom i rođacima”, kazala je Ozan.

Ona je rekla da Turska radi na tome da doprinese kako bi se u toj zemlji uspostavili mir i stabilnost i da vjeruje da svi akteri treba da pokažu svoj trud u tom pravcu.

Libija je, kako je navela, pokazala sporazumom o demarkaciji morske granice koji je potpisan 27. novembra prošle godine, na polju pomorske jurisdikcije u istočnom Mediteranu, da Turska opravdano polaže svoja prava koja proističu iz međunarodnog prava.

“Mi, u stvari, vjerujemo u snagu diplomatije, u razgovor za stolom i dijalog sa svim zemljama i akterima u regionu, izuzev Grčke uprave na Južnom Kipru”, rekla je Ozan.

Upitana da prokomentariše zdravstvenu krizu izazvanu virusom Covid-19, Ozan je kazala da Turska, u borbi protiv pandemije, kao država bilježi veliki uspjeh.

“Oko pet hiljada naših građana je, nažalost, izgubilo živote. Naš bol je velik, ali je i na hiljade naših građana uspješno izliječeno. Broj smrtnih slučajeva je smanjen, takođe broj novozaraženih se smanjuje”, navela je Ozan.

Ona smatra da puno toga treba još uraditi.

“Moramo nastaviti sa borbom. Moramo pružiti podršku našem narodu da se navikne na nove okolnosti, ali zapravo ovaj težak period još jednom je potvrdio koliko je naš zdravstveni sistem jak i koliko su naši doktori i naši uposlenici visokokvalifikovani i koliko su naše zdravstvene ustanove opremljene”, kazala je Ozan.

Prema njenim riječima, u ovoj borbi međunarodna solidarnost je jako bitna i ne postoji nešto što je uspjeh samo jedne zemlje.

“U svijetu koji se globalizuje, epidemiju možemo pobijediti jedino ako svi zajednički radimo. Sreli smo se sa jednim stanjem u kome je virus sa jednog kraja svijeta za kratko vrijeme stigao do drugog kraja i paralisao cijelu planetu”, ukazala je Ozan.

Ona je istakla da je Turska sa “prijateljskom i savezničkom Crnom Gorom, kao i uvijek zajedno radila u okviru solidarnosti i saradnje”.

“Takođe sam sigurna da će Crna Gora, koja je prva zemlja koja je uspjela da suzbije epidemiju, takođe uspjeti da u novoj borbi savlada ovaj virus koji se ponovo širi. Dovoljno je da se svi pridržavamo mjera”, dodala je Ozan.

Kako je kazala, Turska daje poseban značaj ekonomskoj saradnji sa Crnom Gorom.

“Ovdje uspješno posluju kompanije poput Ziraat banke i Turkish Airlines-a. TIKA u pravcu razvoja realizuje na desetine projekata. Naša robna razmjena stalno je u porastu”, navela je Ozan.

Prema njenim riječima, Crna Gora, “sa kojom dijelimo zajedničku istoriju i kulturu”, u Turskoj se prepoznaje po ljepoti, bogatoj kulturi i gostoljubivosti, stoga je za turske turiste jako popularna destinacija.

“Ovdje imamo na stotine malih i srednjih turskih kompanija i svakodnevno raste broj turskih državljana koji kupuju stambene jedinice. Za naše investitore je ovdje jako značajno to što sve etničke i vjerske grupe žive u miru i harmoniji i, kao i to da je Crna Gora NATO članica, i što na putu ka EU pokazuje impresivne rezultate”, istakla je Ozan.

Kako je kazala, Turska ih kao država podstiče.

“Zna se da za aerodrome u Tivtu i Podgorici vlada interesovanje turskog privatnog sektora”, navela je Ozan.

Ona je dodala da postoji veliki potencijal povećanja saradnje u mnogim oblastima poput transporta, zdravstva, poljoprivrede, energetike i turizma.

“Vjerujem da će se ekonomska saradnja još više razvijati, jer postoji obostrana volja u samom vrhu i jedne i druge države”, zaključila je Ozan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.