Hrvatska: Definisano ko ne mora nositi masku
Ilustracija

Hrvatska: Definisano ko ne mora nositi masku

Nakon donošenja odluke o nužnoj mjeri obaveznog korišćenja maske za lice ili medicinskih maski za vrijeme trajanja proglašenja epidemije bolesti COVID-19, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) donio je preporuke za pojedine osobe koje uslijed zdravstvenog stanja i osobina razvojnog doba ne mogu da nose masku ili mogu da nose masku samo uz određena ograničenja.

Najčešće se radi o situacijama kod kojih nošenje maske može da dovede do otežanog disanja, opasnosti od gušenja ili do toga da se maska nosi nepravilno što može da poveća šanse za zarazu, navodi HZJZ i da je kod navedenih stanja neophodno da se omogući osobi da ne nosi masku, prenosi agencija Anadolija.

„Masku ne moraju da nose djeca do 2 godine i djeca predškolske dobi nakon navršene druge godine jer dijete ne može da se suzdrži od dodirivanja maske i lica. Pojedinoj djeci maska smeta i osjećaju potrebu da namještaju masku i dodiruju lice, čime se povećava šansa za unos virusa kroz usta, nos ili oči“, navodi HZJZ.

Isključena su i djeca u dobi nakon navršene druge godine pa do nižih razreda osnovne škole, koja mogu da nose masku samo u aktivnostima koje su vremenski ograničene, koje traju najviše sat ili dva, i kada su pod neprestanim nadzorom roditelja/staratelja. Primjer su vožnje u javnom prevozu, u zdravstvenoj ustanovi ili kod odlaska u trgovinu iako se roditeljima preporučuje da djecu vode u trgovine samo ako je to krajnje neophodno.

Maske ne trebaju da nose i osobe s određenim oblicima invalidnosti kao što su: određena oštećenja mentalnog zdravlja uključujući poremećaje spektra autizma ako osobe pružaju otpor ili ne podnose masku na licu, osobe s intelektualnim teškoćama, osobe s većim fizičkim oštećenjima zbog teškoća disanja ili nemogućnosti da skinu masku bez pomoći druge osobe.

Na popisu HZJZ-a su i osobe koje trebaju da prenesu informaciju osobi s oštećenim sluhom, uključujući prevodioce za gluve osobe i druge osobe u pratnji, u situaciji kada poruku osobi s oštećenim sluhom ne mogu da napišu  ili da prenesu znakovnim jezikom, već isključivo čitanjem s lica i usana, kao i osobe s oštećenim sluhom u situacijama u kojima maska onemogućuje učinkovitu komunikaciju i primjereno razumijevanje prenesene poruke.

Navode se i osobe s teškoćama disanja uslijed hroničnih bolesti (ove situacije ne treba da se zamijene s respiratornom infekcijom uz povišenu temperaturu ili druge znakove koji mogu da budu karakteristični za bolest COVID-19 kada je nošenje maske obavezno), osobe promijenjene svijesti ili kod gubitka svijesti i sve osobe koje iz drugih razloga ne mogu da skinu masku bez pomoći druge osobe.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo upozorava kako se ponekad nakon dužeg nošenja maski mogu da jave promjene na koži lica, posebno kod ljetnih vrućina. U takvim slučajevima neophodna je higijena lica i pravilno nošenje maske.

Od 10. jula maske su obavezne da koriste zaposleni zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjetu pacijentima, vozači i zaposleni u prevoznim sredstvima javnog saobraćaja, putnici u javnom saobraćaju, zaposleni u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavnicama.

Korišćenje maski obavezno je i za zaposlene u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili učestvuju u serviranju i pripremi jela, pića i napitaka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.