Ilustracija

"Domaća proizvodnja ima mnogo potencijala i zaslužuje podršku"

Domaća proizvodnja ima mnogo potencijala i zaslužuje podršku, i to ne samo veći proizvođači, već i male, porodične proizvodnje, saopštio je predsjednik kompanije Voli Trade, Dragan Bokan.

„Veoma je važno da markete snabdijevamo svježim, domaćim proizvodom, koji zahtijeva kratak vremenski period od njive do stola ili od proizvodne linije do konzumenta“, rekao je Bokan za Glasnik Privredne komore (PKCG).

On je dodao da preko hiljadu poljoprivrednih proizvođača ostvaruje plasman kroz otkupni centar Volija, kao i da su do sada izazov predstavljali kontinuitet isporuke i oscilacije u kvalitetu, prenosi Mina.

„Siguran sam da se polako, ali sigurno, dobro napreduje i da se sve bolje razumijemo i usaglašavamo“, kazao je Bokan.

On je podsjetio da Crna Gora konstantno bilježi deficit domaćih poljoprivrednih proizvoda u odnosu na potrebe maloprodaje, posebno tokom ljetnje turističke sezone, zbog čega se ta praznina popunjava uvozom.

„Mada težimo tome da se sve manje okrećemo snabdijevanju iz inostranstva, osim kada su u pitanju egzotične vrste voća i povrća, svjesni smo da se uvoz ne smije umanjiti na uštrb kvantiteta, kao što ni smanjenje uvoza ne smije rezultirati enormnim rastom cijena“, objasnio je Bokan.

Pandemija koronavirusa je, prema njegovim riječima, otežala uslove uvoza i transporta i prouzrokovala rast cijena mnogih proizvoda koji se mogu uzgajati u Crnoj Gori.

„U domaćoj trgovini, govorim sa aspekta Volija, proizvođači imaju oslonac i podršku za razvoj. Potrebno je da to iskoriste na adekvatan način, kroz kvalitet, kvantitet, ambalažu, potrebnu dokumentaciju i sve ostale uslove koje nameće savremeno tržište“, saopštio je Bokan.

On je dodao da broj domaćih proizvođača, nažalost, još nije dovoljan, kao i da se generalno svodi na dio kategorija kao što je suhomesnati i mliječni program, voće, povrće, prorizvodnja meda i vina.

„Cilj nam je da u policama Voli marketa bude što veći broj domaćih prizvoda i kod nas su zastupljeni svi koji to kvalitetom zaslužuju. Mišljenja sam da oni i dalje nijesu dovoljno okrenuti unapređenju plasmana sa aspekta kontinuiranog kvaliteta i kvantiteta, aktivnijeg marketinga i savremenijeg pristupa marketinškim alatkama“, rekao je Bokan.

On smatra da ima crnogorskih proizvođača koji funcionišu na način na koji to rade najsavremeniji strani proizvodni sistemi i njihovi proizvodi se zahvaljujući tome mogu naći i van granica Crne Gore.

„Pozivamo sve proizvođače da se jave u Logističko otkupni centar i ostvare saradnju sa Volijem. Naš savjet je da prije odluke o uzgoju i proizvodnji analiziraju potrebe tržišta i međusobno komuniciraju, kako ne bi proizvodili iste poljoprivredne kulture“, kazao je Bokan.

On je podsjetio da je Voli napravio iskorak i krenuo u investiranje u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, kada je krajem 2017. godine zakupio državno poljoprivredno zemljište na lokalitetu Šas u opštini Ulcinj.

„Cilj je da se potrošačima ponudi sopstveni proizvod sa svojih polja i da se planskom sadnjom smanji uvoz poljoprivrednih proizvoda iz inostranstva. Proizvodi Naše bašte su najsličniji domaćoj proizvodnji, jer je prevashodno cilj da se izbjegne korišćenje hemijskih sredstava i da proizvodi budu prepoznatljivi po ukusu, mirisu i svježini“, objasnio je Bokan.

On je dodao da je prošle godine proizvedeno i plasirano preko 450 tona poljoprivrednih proizvoda, dok se u ovoj očekuje preko 2,5 hiljada tona. U pitanju su povratne kulture čija je potreba na tržištu veoma izražena.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.