Duško Marković

Marković očekuje

"Parlamentarni izbori biće održani u kvalitetnoj atmosferi uz učešće svih političkih aktera"

Premijer Duško Marković očekuje da će izborni proces i predstojeći parlamentarni izbori biti održani u kvalitetnoj atmosferi, uz učešće svih političkih aktera, i da će rezultirati funkcionalnom parlamentom.

Marković, govoreći za Javni servis je izrazio očekivanja da će nastupajući parlamentarni izbori rezultirali funkcionalnim parlamentom.

“Očekujemo da će, izborni proces koji je u toku i izbori koji se održavaju 30. avgusta održati u kvalitetnoj izbornoj atmosferi i da ćemo s obzirom na epidemiju pripremiti sve uslove za bezbjedno odvijanje izbornog procesa i nakon toga snažno i dinamično krenuti ne samo kada je u pitanju evkopska integracija, već ekonomski oporavak i razvoj zemlje”, naveo je Marković.

Komesar Varhelji je saopštio da očekuje inkluzivan izborni porces. Na pitanje da li očekuje da će tokom predstojećih izbora sve strane uzeti učešće, Marković odgovara:

“Vidimo ovih dana da se važne političke opozione grupacije pripremaju za izbore, praktično su konstituisali svoje liste i saopštili izborne programe, dakle očekujem da će izbori biti održani uz puno učešće svih političkih aktera, ne samo stranaka koje čine vlast nego i opozicionih stranaka i da će to biti dobra prilika da građani izaberu one koji žele da ih predstavljaju u naredne četiri godine, da će to biti preloman trenutak u smislu jačanja političkog sistema i i demokratije u Crnoj Gori i da ćemo nakon toga imati i izraženu političku volju, da ćemo imati funkcionalan parlament i da se o bojkotu parlamenta nakon izbora neće pričati”, naveo je Marković za RTCG.

Predsjednik vlade je rekao da je Evropska perspektiva Crne Gore sasvim izvjesna, a naša zemlja približava se fazi ubrzanijeg zatvaranja pregovaračkih poglavlja, sumirajući brojne sastanke sa zvaničnicima evropskih institucija u Briselu.

Crna Gora najdinmičnija je u procesu evropskih integracija, ocijenjeno je tokom susreta premijera Markovića sa zvaničnicima evropskih insititucija.

Sa briselskih adresa poslate su snažne poruke o očekivanjima da će Crna Gora snažno nastaviti evropski put, i odgovoriti na izazove u jačanju vladavine prava koja uključuje dalju reformu pravosuđa, borbu protiv kriminala i korupcije i medijske slobode.

“Ocjene su da uspješno taj proces vodimo, da se približavamo fazi u kojoj ce doći do ubrzanijeg zatvaranja pregovaračkih poglavlja i pripremati se za punopravno članstvo”, naveo je Marković.

Premijer je sa evropskom partnerima razgovarao i o snažnoj kampanji dezinfomacija i lažnih vijesti i drugim hibridnim aktivnostima tokom pandemije koronavirusa, ocjenjujući da Vlada strpljivo gleda na te okolnosti i da ima demokratske odgovore.

“Govorili smo o tome kako je u uslovima kovida Crna Gora bila izložena snažnoj kampanji dezinfomacija i lažnih vijesti i drugim hibridnim aktivnostima. Naravno iskazali smo čuđenje zašto to vrlo često dolazi od naših susjeda, ali smo istovremeno saopštili da veoma strpljivo gledamo na te okolnosti, pratimo i imamo demokratske odgovore, dakle ponašamo se evropski i vjerujem da period koji dolazi će pokazati da oni drugi koji pokušavaju da u političkom smislu destabilizuju Crnu Goru, da će se ponašati evropski, kao dobri susjedi”, naveo je Marković.

U kontekstu oporavka borbe protiv kovida 19, Crna Gora i ostale zemlje Zapadnog Balkana mogu računati na izdašni investicioni i ekonomski plan, vrijedan više desetina milijardi eura koji će EK predstaviti na jesen.

Premijer Marković saopštio je da je Crna Gora u prilici da EK brzo ponudi svoje projekte u oblastima energetike, saobraćaja, digitalne ekonomije, i obnovljivih izvora energije, uz očekivanja da će oni biti pozitivno ocijenjeni i da će naša zemlja dobiti neophodna sredstva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.