Darmanović: Za žaljenje šta rade susjedi poput Srbije
Srđan Darmanović

Darmanović: Za žaljenje šta rade susjedi poput Srbije

Crna Gora nije obnovila svoju nezavisnost da bi bila bilo čiji satelit i za žaljenje je to što rade naši prvi susjedi odnosno Srbija, kazao je u razgovoru za Novu M ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Svjedočimo, dodaje jednoj gruboj medijskoj kampanji kakva nije viđena od Miloševićevog režima a sve u cilju da se predstojeći izbori u Crnoj Gori usmjere u željenom pravcu. 

Ministar se osvrnuo i na naš evropski put te na posljedice pandemije koronavirusa na politiku proširenja. 

"Svi koji imaju bilo kakve apsiracije prema Crnoj Gori trebalo bi da imaju na umu činjenicu da smo mi nezavisna država i članica NATO-a. Naši susjedi poput Srbije odlučili su se ipak za grubu varijantu miješanja u unutrasnja pitanja Crne Gore,k ako bi vjerovatno usmjerili izbore koji nama predstoje u željenom pravcu. U tom smislu prisustvovali smo, odnosno prisustvujemo svakodnevno jednoj kampanji u medijima, srpskim medijima  protiv Crne Gore kakva nije viđena od Miloševićevog vremena, moža je čak i intezivnija u ovom momentu", kaže Darmanović.

Kako kaže grubo vrijeđanje države i njenih najviših zvaničnika, negiranje crnogorske nacije, političke aktivacije SPC-a, pritisci razne vrste je nešto što prvi susjed ne bi trebalo da radi, pogotovo ako želi atmosferu dobrosusjedstva i saradnje u regionu. 

Ministar ne vjeruje da će miješanje Srbije u unutrašnja pitanja Crne Gore skorije prestati dodajući da ovo nije prvi talas sprpskog nacionalizma sa kojim se susreće naša zemlja. 

"Prvi je bio pod vlašću Slobodana Miloševića, drugi je predvodio Vojislav Koštunica prije. I treći je ovaj sada pod predsjednikom Vučićem. Koji ima jasne ciljeve, a to je da se u CG promijeni Vlada, obzirom da slijede izbori, a na duži rok da se Crna Gora pretvori u čak iako bi bila nezavisna država prije svega u srpsku državu. Mi naravno na tako nešto ne možemo pristati kao zemlja", navodi Darmanović.

Izuzev direktnih prijetnji gotovo da nema vrste kampanje koja protiv Crne Gore već nije upotrijebljena, navodi on i dodaje da Crna Gora nije obnovila svoju nezavisnost 2006-te, niti postala članica 2017-te da bi bila bilo čiji satelit i za žaljenje je što naši prvi susjedi to rade. 

Govoreći o  13 julu – Danu državnosti, Darmanović napominje da je taj datum za nas simbol nezavisnosti, slobode i antifašizma. 

"Njegovo se značenje ne može promijeniti osim nasilno. Osim potpunih prekrajanjem istorije tako da je on značajan dio crnogorskog identiteta. Ministar se osvrnuo i na pandemiju koronavirusa koja je ostavila traga na ekonomije svih zemalja svijeta", kaže on.

Iako je Njemačka, koja sada predsjedava Evropskom Unijom najavila da će biti fokusirana na ublažavanje ekonomskih posledica, Darmanović ne očekuje da će politika proširenja biti zapostavljena.

"Očekujemo da se pod njemačkim predsjedavanjem taj trend nastavi iako će Njemačka biti fokusirana na ekonomski oporavak, ali Njemačka je zagovornik proširenja i kancelarka Angela Merkel je prije neki dan u govoru koji je održala pomenula evropsku perspektivu Zapadnog Balkana kao nešto što je bitno za samu EU. Tako da mi vjerujemo da će biti posledica, biće fokusiranja na posledice pandemije ali da politika proširenja, ne samo da neće nestati sa radara nego mislim da će ova Evropska komisija u nju uložiti više energije nego u prethodnom mandatu", smatra on.

Rezultat izbora će umnogome odrediti sudbinu pregovaračkog procesa, zavisno od toga ko će preuzeti kormilo zemlje, dodaje Darmanović. 

Ministar ipak vjeruje da će naša zemlja nastaviti putem koji je išla i do sada. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.