Mugoša: Moramo prihvatiti pravila novog ponašanja, iako je ljeto nema opuštanja

20% testiranih pozitivno na koronu, 85 hospitalizovanih, 29 zdravstvenih radnika oboljelo

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša saopštio je danas na konferenciji za medije da je 20% testiranih zaraženo koronavirusom u Crnoj Gori.

Ističe da će obzirom na to doći do daljeg porasta broja oboljelih od koronavirusa.

Mugoša je građanima ponovo uputio apel da se moraju prihvatiti nova pravila ponašanja.

"Ovaj virus je u cijelom svijetu napravio silne probleme, mnoge ekonomije doveo do kolapsa, doveo do velikog broja smrtnih slučajeva, i opterećenosti cijelih zdravstvenih sistema. Imajući to u vidu, a znajući šta se sve dešava, bili smo jako uspješni u prvom talasu, zahvaljujući svemu što smo preduzimali i radili", naveo je Mugoša.

Mugoša je istakao da primjećuje da se ne ulažu adekvatni napori kod promjene ponašanja.

"Svi kojima uzmemo uzorak dužni su kod kuće da čekaju rezultate", kazao je on.

IMG5111

Mugoša, foto: PR Centar

Direktor IJZ je naveo da je zbog ekonomije i opstanka života moralo doći do otvaranja granica.

"Nažalost, u našem okruženju situacija nije bla dobra kao kod nas. Bila je mnogo gora i to je uslovilo importaciju slučajeva u trenucima kada smo se otvorili", kazao je Mugoša.

On je poručio da se traži samo najjednostavnije da se poštuju preporuke.

"To je jedini način da se izborimo sa infekcijom. Moramo voditi računa o fizičkoj i socijalnoj distanci, da smanjimo kontakte na najmanju moguću mjeru, ponavljamo da moramo imati čiste ruke i to moramo raditi češće i pažljivije. Na kraju jako je važno nošenje maski i gdje je propisano i gdje nije. Sve su ovo izazovi koji zaslužuju promjenu ponašanja. Ne može sve drugi da riješi za nas. Ljeto je svi su opušteni, djeca su napolje, druže se, a to nije dobro, tako ih izlažete infekciji'', poručio je Mugoša.

Prema njegovim riječima Institut ulaže ogromne napore da otkrije sve slučajeve. 

"Veliki broj testiranja zahtijevao je da laboratorije IJZ uvećavaju svoje kapacitete za deset puta. Kada smo primijetili da to može postati usko grlo, uspostavili smo saradnju sa jendom od najvećih laboratorija u EU, odnosno u Njemačkoj. Tamo smo prije neki dan poslali 2000 uzoraka. Stigli su rezultati, oni se unose u bazu, i u naredna dva dana moći ćemo da damo tačan rezultat", saopštio je Mugoša.

IMG5114

Radojević, foto: PR Centar

85 pacijenata hospitalizovano,oboljelo 29 zdravstvenih radnika

Pomoćnik direktora Kliničkog centra Nemanja Radojević, kazao je da se u crnogorskim bolnicama nalazi 85 pacijenata pozitivnih na koronu.

“30 u Kliničkom centru Crne Gore, od kojih je 15 na Infektivnoj klinici, 14 na polu-intenzivnoj i jedan na Intenzivnoj njezi i nije na respiratoru već na neinvazivnoj ventilaciji. U Baru je hospitalizovano 11 pacijenata, Beranama 31 i tri su životno ugrožena, ali nisu na respiratoru. U Nikšiću je hospitalizovano 13 pacijenata", kazao je Radojević.

Infektivno odjeljenje bolnice u Pljevljima je zatvoreno zbog samoizolacije kompletnog osoblja i svi pacijenti sa tog odjeljenja su prebačeni u Brezovik, teži, a lakši u Opštu bolnicu Nikšić.

Ukupno je u 29 zdravstvenih radnika pozitivnih na korona virus, saopštio je Radojević.

U pitanju su devet ljekara, 18 medicinskih tehničara i dva nemedicinska radnika.

U samoizolaciji su, kako je naveo, 144 zdravstvena radnika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.