Đukanović

"Crna Gora može postojati samo kao država slobodnih i ravnopravnih građana, bez obzira na vjeru i naciju"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović položio je vijenac na spomenik Partizanu borcu na brdu Gorica i čestitao građanima 13. jul - Dan državnosti.

"Ove godine zbog pandemije COVID-19 Trinaesti jul ne obilježavamo na tradicionalan način. Međutim, prema ovom najvećem datumu iz slavne crnogorske istorije uvijek se odnosimo jednako - s poštovanjem i ponosom", rekao je predsjednik Crne Gore.

Polaganjevijenca5

"Prošle su 142 godine od Berlinskog kongresa na kome je Crna Gora dobila zvanično međunarodno priznanje. I 79 godina od Trinaestojulskog ustanka 1941. kad je Crna Gora, u duhu svoje slobodarske i moralne tradicije, prva u Evropi masovno ustala protiv fašizma. Zato, Trinaesti jul slavimo kao Dan državnosti. Iako su događaji na ovaj dan 1878. i 1941. godine različiti po karakteru i značenju, i jedan i drugi su jednako važan iskaz onoga što država Crna Gora u istoriji jeste.Na Berlinskom kongresu velike sile su nam priznale nezavisnost i državnost, koju smo mnogo ranije sami izborili. Tada su Crnoj Gori priključene teritorije sa stanovništvom različitih konfesija i nacija. To je bio prvi korak ka stvaranju građanskog multietničkog društva, na čiji smo karakter i domete veoma ponosni, jer je izdržao sva iskušenja i u najtežim vremenima. Odlučni smo do kraja da odbranimo taj društveni model", naveo je Đukanović.

Poručujući da Crna Gora može postojati samo kao država slobodnih i ravnopravnih građana, bez obzira na vjeru i naciju.

On je kazao da našu savremenu državnost temeljimo i na pokretu koji je započeo Trinaestojulskim ustankom 1941.

"Tada je slobodarska i antifašistička Crna Gora krenula u odlučnu borbu za socijalno i nacionalno oslobođenje, za državno ime koje joj je ukinuto 1918. Bio je to ne samo početak oslobodilačke borbe, već i borbe za obnovu Crne Gore, ravnopravne sa drugim republikama u ondašnjoj Jugoslaviji.Trinaestojulskim ustankom većinska Crna Gora, zajedno sa drugim jugoslovenskim narodima, svrstala se u antifašističku koaliciju kojoj su pripadale vodeće zemlje svijeta, za ideju na kojoj počiva savremena Evropa", istakao je Đukanović.

Polaganjevijenca6

Dodajući da zato, crnogorski antifašizam znači i opredjeljenje za Crnu Goru kakvu danas imamo - nezavisnu i međunarodno priznatu državu, članicu NATO, posvećenu evropskim vrijednostima i članstvu Crne Gore u EU.

Polaganjevijenca8

"Uz najbolje želje za dalje zajedničke uspjehe, svim građanima Crne Gore gdje god da su, čestitam Dan državnosti, sa tradicionalnim pozdravom:Nek’ je vječna Crna Gora!", poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.