U Sjevernoj Makedoniji vanredni parlamentarni izbori, prvog dana glasaju kovid pozitivni
Foto: EPA

U Sjevernoj Makedoniji vanredni parlamentarni izbori, prvog dana glasaju kovid pozitivni

U Sjevernoj Makedoniji danas je počelo glasanje na vanrednim parlamentarnim izborima i prvi pod posebnim zdravstvenim protokolom glasaju zaraženi kovidom-19. Za glasanje se prijavilo 706 zaraženih koronavirisom koji su u samoizolaciji ili karantinu, od više od 3.000 aktivnih slučajeva.

Zaražene glasače će tokom dana u njihovom kućama obučeni u skafandere, uz posebne mjere zaštite prilikom glasanja, posjetiti birački odbori u kojima su i ljekari.

Među zdravstvenim radnicima koji pomažu u glasanju oboljelih od kovida je i supruga predsjednika Sjeverne Makedonije Elizabeta Georgivska, koja je zdravstvni radnik i profesor na Stomatološkom fakultetu u Skoplju.

U utorak će glasati bolesni, nemoćni, hronični pacijenti, osobe u zatvorima, staračkim domovima i kućnom pritvoru, prenosi agencija MIA.

Na izborni dan, 15. jula, mogu da glasaju svi ostali birači, a biračka mjesta će biti otvorena od sedam do 21 sat.

Na 2.290 biračkih mjesta na prijevremenim izborima pravo glasa ima 1.814.263 građana.

U trci za poslanike učestvuje 1.578 kandidata iz 15 koalicija i partija.

Glavna borba očekuje se između dvije vodeće stranke - SDSM Zorana Zaeva i VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog, a najveća partija Albanaca DUI prvi put izlazi sa svojim kandidatom za premijera.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.