Papa: Jako sam pogođen odlukom Turske da pretvori Aja Sofiju u džamiju
Papa Franjo

Papa: Jako sam pogođen odlukom Turske da pretvori Aja Sofiju u džamiju

Papa Franjo rekao je danas da je "jako pogođen" odlukom Turske da pretvori Aja Sofiju u džamiju.

"Moje misli idu u Istanbul, mislim na Aja Sofiju. Jako se osjećam pogođeno", rekao je papa tokom nedjeljne molitve.

Njegove riječi prvi su komentar Vatikana na tursku odluku.

Vatikanski dnevnik Oservatore Romano, sinoć je o tome samo činjenično izvijestio, navodeći glavne međunarodne reakcije, ali bez komentara.

Vodeće arhitektonsko zdanje izgrađeno u VI vijeku, u kome su krunisani vizantijski carevi, da bi kasnije bila pretvorena u džamiju, a 1934. u muzej, svrstano je u svjetsku baštinu Uneska i jedna je od glavnih turističkih atrakcija u Istanbulu sa 3,8 miliona posjetilaca samo prošle godine.

Za svojih 1.400 godina istorije, Aja Sofija bila je glavna katedrala Vizantijskog carstva, džamija Otomanskog, a muzej u savremenoj, republikanskoj i sekularnoj Turskoj.

Više zemalja, među kojima Rusija i Grčka koje prate sudbinu vizantijskog nasljeđa u Turskoj, ali i SAD i Francuska upozorile su Ankaru zbog pretvaranja Aja Sofije u muslimansku bogomlju, za šta se turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan zalagao godinama.

Državno vijeće - najviši upravni sud Turske presudilo je u petak u korist grupe koja je tražila da se poništi odluka Savjeta ministara iz 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej, jer sumnjaju u autentičnost potpisa osnivača savremene Turske, Mustafe Kemala Ataturka na tom dokumentu.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.