Iz Crne Gore u Hrvatsku u karantin 14 dana ili sa negativnim PCR testom 7 dana
ilustracija

Iz Crne Gore u Hrvatsku u karantin 14 dana ili sa negativnim PCR testom 7 dana

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke i uputstva za osobe koje prelaze državnu granicu Republike Hrvatske i uputstva za zdravstveni nadzor nad osobama koje ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja, među kojima je i Crna Gora.

Odlukom o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prelaza Republike Hrvatske zabranjuje se odnosno ograničava prelazak osobama preko graničnih prijelaza od čega su izuzeti državljani EU (bez obzira na mjesto prebivališta), Šengenskog prostora i država pridruženih šengenskom prostoru, kao i članova njihovih porodica te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem.

Privremena zabrana ulaska u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja ne odnosi se na zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i saradnike, stručnjake za brigu o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje. Takođe, ne odnosi se i na prekogranične radnike, prevoznike robe i drugo saobraćajno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno te diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova. Ne odnosi se i na službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija.

Privremena zabrana ulaska u Hrvatsku iz trećih zemalja ne odnosi se i na putnike u tranzitu, osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi ekonomski interes, te osobe koje putuju radi školovanja. Ne odnosi se niti na osobe koje putuju zbog neodgodivih ličnih razloga, npr vlasnici su nekretnine u Hrvatskoj ili imaju koji drugi neodgodiv lični razlog.

Za osobe trećih zemalja: Samoizolacija od 14 dana ili od sedam dana uz negativan rezultat brisa

Za sve osobe koje ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja, na osnovu izuzeća od zabrane prelaska granice za osobe koje putuju zbog neodložnih ličnih razloga, obvezan je zdravstveni nadzor uz 14-dnevni karantin/samoizolaciju. Karantin/samoizolacija se može skratiti na sedam dana ako osoba o svom trošku napravi bris nosa i ždrijela sedam dana po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2.

Obveza samoizolacije za osobe koje ulaze u RH iz trećih zemalja ne odnosi se na zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i saradnike, stručnjake za brigu o starijima, osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje, prekogranične radnike, prevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno, diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite, te osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija.

Za putnike u tranzitu granična policija će, nakon što im se odobri ulazak, provjeriti jesu li napustili područje Hrvatsku u roku od 12 sati. Navedeno pravilo moguće je primijeniti samo ako je izlazak iz RH u susjednu državu koja će mu omogućiti ulazak.

Osobe koje ulaze u RH zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi ekonomski interes, te osobe koje putuju radi školovanja, moći će ući u Hrvatsku bez obveze samoizolacije uz predočenje negativnog nalaza PCR pretrage brisa nosa i ždrijela na SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati, odnosno uz obvezu 14-dnevnog karantina/samoizolacije ako nemaju navedeni negativni nalaz PCR pretrage.

Osobe koje ulaze u Hrvatsku bez obveze samoizolacije, dužne su se u prve dvije sedmice boravka u Hrvatskoj pridržavati mjera.

Tokom prvih 14 dana od ulaska u RH izlaske iz smještaja trebaju ograničiti samo na nužne (obavljanje posla ako se radi o poslovnom razlogu ulaska u RH, obavljanje nužnih aktivnosti uz kontinuirano pojačano provođenje higijenskih mjera).

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 140 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1088. Među njima su 124 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 3 pacijenta. Jedna osoba je preminula.

N1 Zagreb

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.