Nikolić: Kod najtežih pacijenata je moguće da se pojave
Marija Nikolić

Na Infektivnoj klinici 17 pacijenata

Nikolić: Kod najtežih pacijenata je moguće da se pojave "bijela pluća", pravila nema, u riziku i mladi i stari

Na infektivnoj klinici trenutno su smješteni oboljeli od Covid-19 sa srednje teškom kliničkom slikom i za sada su svi stabilno, saopštila je doktorica te klinike Marija Nikolić. Dosadašnji nalazi oboljelih pacijenata pokazuju, kaže ona, da virus izaziva značajne promjene na plućima poput zasjenčenja, zadebljanja, a kod najtežih slučajeva mogu se javiti i takozvana "bijela pluća".

Nikolić poručuje da su u riziku od koronavirusa i mlađi i stariji, tako da apeluje na sve da se pridržavaju mjera.

Na klinici za infektivne bolesti trenutno je smješteno 17 pacijenata oboljelih od Covid-19.

"To su pacijenti sa srednje teškom kliničkom slikom i za sada su svi stabilni pratimo ih, radimo ima svakodnevno laboratorijske analize i za sada im ne očekujemo pogoršanje", navodi doktorka.

Iako nije dokazano da koronavirus ostavlja posljedice na plućima kao organu koji najčešće napada, nalazi oboljelih pacijenata, kaže Nikolić, ukazuju na značajne promjene koje virus izaziva na tom organu.

"Na radiološkom nalazu možemo vidjeti mrljasta zasjenčenja obostrana, a kod ct pregleda možemo vidjeti gaugras promjene i zadabljanja. Ukoliko nastupi pogoršanje doći će do povećanja ovih promjena do povećanja njihove gustine ili se kod najtežih slučajeva mogu javiti parahimi cijelog plučnog krila i javiti tzv. bijela pluća", kaže Nikolić.

Tegobe koje izaziva korona virus slične su onima kod upale pluća, zato doktorica savjetuje sve koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu duže od tri dana da se jave ljekaru. Pravila kaže nema jer su u riziku od korone virusa i mlađi i stariji.

"Kod starijih bolesnika sa prethodnim hroničnim bolestima možemo da očekujemo težu kliničku sliku međutim svjedoci smo i kod nas da se javlja sve mlađi broj pacijenata, srednje životne dobi bez prethodnih komirbiteta tako da su svi u opasnosti od infekcije ovim virusom."

Zato doktorica apeluje na sve da se pridržavaju mjera.

"To su držanje socijalne distance, nošenje maski, održavanje higijene ruku. To je sada jakao bitno i na nama je, na svakom pojedincu da se pridržava mjera i time doprinese svom zdravlju i zdravlju najbližih", zaključuje Nikolić.

Izvor: RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.