"Situacija mora da se mijenja"

Dr Lipovac Usanović: Moja plata je 886 eura, toliko ima higijeničarka u Tivtu

Doktora Vjera Lipovac Usanović jedan je od 26 pneumoftiziologa u Crnoj Gori. Ona je govorila u okviru projekta Razgovori u društvu - socijalni dijalog za bolju budućmnost, projekat koji sprovodi Sindikat doktora medicine Crne Gore u partnerstvu sa Centrom za razvoj nevladinih organizacija, uz podršku od Evropske unije u Crnoj Gori kroz projekat EIDHR. Između ostalog ona je o svojoj zaradi koja je kako kaže ravna zaradi higijeničarke u nekom privatnom preduzeću u Tivtu.

Pacijenti tivatskog Doma zdravlja je vole i izdvajaju od ostalih ljekara jer, i nakon dvadeset šest godina straža, i dan-danas daje opširne i jasne anamneze i s njom znaju na čemu su.

Iz Sindikata doktora medicine ističu da je takvom ljekaru zabranjeno da ovu izjavu da u svojoj ordinaciji.

“Smatrala sam da nema potrebe za posebnim dozvolama jer nemam namjeru bilo koga da kritikujem već da samo govorim o problemu koji bi mogao da se preduprijedi. Neshvatljivo mi je da moram da tražim dozvolu za riječ kao neko ko je akademski građanin koji bi trebalo da ima slobodu govora i mišljenja. Vjerujte da je ovo jako porazno za mene”, kazala je doktorka Lipovac Usanović

Kazala je da je poraz našeg društva i iznos plate ljekara specijaliste.

"Moja plata kao specijaliste je 866 eura. Osnovna plata mi je 733 eura i na minuli staž dobijam još 133 eura. Toliko ima higijeničarka u nekom od preduzeća u Tivtu. To je poražavajuće. Da ne govorimo o platama drugih medicinskih radnika... Mislim da je red da se o tome javno progovori i da se sve one silne brojke koje se pominju i plate ljekara – apsolutno nijesu tačne. Poruka za Ministarstvo zdravlja bi bila da zdravstvo u Crnoj Gori ne čine ustanove kao građevinski objekti, oprema i slično, na čemu oni insistiraju. Stub zdravstvenog sistema su ljudi. Bilo da se radi o doktoru, sestri ili nemedicinskim radnicima. Svi smo dio istog tima", naglašava ona.

Na pitanje da li Crna Gora ima dovoljan broj pneumfiziologoa doktorka kaže da je ukupan broj ljekara specijalista 26.

"Starosti 55 godina i više godina je 17. Posljednja specijalizacija je završena 2015. godine. Problem je što mi više nemamo pneumoftiziologa. A, vrlo je važno zato što je u porastu broj opstuktivnih bolesti, alergija, astmatičnih pacijenata, nažalost, maligniteta i to je ono što nas zabrinjava", zabrinuta je Lipovac Usanović.

Pneumoftiziolog se prvenstveno bavi tuberkulozom. Od nje se u 2019. razboljelo 10 miliona ljudi. Milion i po je umrlo.

"Mi u Crnoj Gori imamo mali broj zaraženih  i spadamo u grupu zemalja sa malom incidencom obolijevanja. To je naša sreća. Mislim da je 13 oboljelih na sto hiljada. Tačan podatak ne mogu da vam dam pošto evidenciju o tome vodi Brezovik. Pneumoftizilozi su neprepoznati kao neko ko je u primarnoj zdravstvenoj ustanovi podrška izabranim doktorima, filter za bolnicu, odnosno sekundarnu i tercijarnu ustanovu i nijesmo ni tamo ni ovamo. U vrijeme korone najmanje su pominjani pulmolozi i pneumoftiziolozi. A, vjerujte da nije mala uloga bila i Centra za podršku i laboratorije i svih na primarnom nivou. Najveći filter za otkrivanje je bila primarna zdravstvena zaštita. Svi smo mi bili u tom timu koji je doprinio ovome što je danas, ali nažalost o tome se malo priča. Nadam se da više nećemo proživljavati dane koji su iza nas. Kad ujutru dođete na posao, a uveče ne možete da dočekate da saznate rezultate testiranih toga dana, ne znate da li ste bili u kontaktu s nekim ko je obolio, a pri tom, ako postoji mogućnost da ste bili u kontaktu, da vam se možda zatvara dom zdravlja, da kolege idu u karantin... To je veliki osjećaj odgovornosti i, moram priznati, straha", izričita je Lipovac Usanović.

Na pitanje da li su granice dovoljno kontrolisane u toku pandemije koronavirusa Lipovac Usanović je poručila da bi ona lično voljela da su granice bile strožije kontrolisane.

"Svaki stranac bi trebalo da ima potvrdu da je testiran u posljednjih 48 sati, kao što to rade druge zemlje, bez obzira na to da li se radi o aerodromima, graničnim prelazima i lukama. Tada bih i ja bila sigurnija. Ovako, svaka povreda stranca i svaki dolazak stranca u našu zdravstvenu ustanovu je visoki rizik za domicilno stanovništvo... Trebalo bi da imamo veću kontrolu zbog tuberkuloze jer u svijetu nije nepoznanica da su se pojavila dva nova oblika koja, na svu sreću, mi sada nemamo, ali smo imali i takve slučajeve. Riječ je o dvije forme tuberkuloze koje se ne liječe standardnim ljekovima. Terapija je jako skupa jer su ti oblici rezistentni na standardne ljekove kojima se liječi obična tuberkuloza. Naši studenti kad idu na školovanje u Ameriku, to im se traži. Našim pomorcima, takođe. Zašto bismo mi zazirali od toga?", zaključila je Lipovac Usanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.