Za godinu uvoz električne energije 170 miliona
Ilustracija

Za godinu uvoz električne energije 170 miliona

Vlada Crne Gore donijela je na posljednjoj sjednici Plan koncesija za korišćenje vodotoka za izgradnju hidroelektrana u našoj državi za 2020. godinu.

Planom je predviđena dodjela samo jedne koncesije i to na rijeci Komarnici za potrebe izgradje hidroelektrane. Osim navedenog vodotoka, Vlada za 2020. godinu ne predviđa dodjelu koncesija za potrebe gradnje drugih mikro, malih i velikih hidroelektrana.

Predmet koncesije je projektovanje, izgradnja, korišćenje i održavanje Hidroelektrane Komarnica. U skladu sa zakonom, koncesija će da bude direktno dodijeljena Elektroprivredi Crne Gore, kao akcionarskom društvu u kojem država na dan donošenja Plana posjeduje 88,66 odsto akcija i samostalno imenuje sve članove organa upravljanja”, kazali su u Vladi.

U Vladinom dokumentu je jasno naglašeno da je obezbjeđenje dodatnih količina energije preduslov privrednog razvoja i rasta crnogorske ekonomije, kao i preduslov podizanja kvaliteta života građana.

“Obezbjeđenje tih količina moguće je ili uvozom ili izgradnjom proizvodnih kapaciteta u Crnoj Gori”, navodi se u dokumentu.

Koliko je važan projekat izgradnje HE Komarnica najbolje ilustruju podaci iz Energetskog bilansa za 2020. godinu.

Od ukupnih potreba za energijom, Crnoj Gori je u 2018. godini nedostajalo 36 odsto, a u 2019. godini 37,4 odsto električne energije. Ovaj procenat, prema Monstatu za 2019. godinu rezultirao je neto uvozom energenata vrijednim više od 170 miliona eura.

“U narednom periodu nedvosmileno će da raste pritisak na smanjenje korišćenja uglja, nafte i naftnih derivata. U tom kontekstu, navedeni spoljnotrgovinski deficit, ali i pritisak u pravcu dekarbonizacije, moraju da se posmatraju kao snažan razvojni impuls, koji će da omogući valorizaciju crnogorskih obnovljivih resursa za proizvodnju električne energije”, ističe se u dokumentu.

Realizacija ovog projekta će, takođe, da omogući višenamjensko korišćenje hidroakumulacije u svrhu energetskog snabdijevanja, vodosnabdijevanja, poboljšanje uslova razvoja poljoprivrede i turizma u okruženju, kao i dalji razvoj saobraćajne i ostale infrastrukture, kako bi se doprinijelo ukupnom privrednom razvoju područja u kontaktnoj zoni hidroakumulacije.

“Realizacija projekta izgradnje hidroelektrane na rijeci Komarnici, razmatrana je i nacionalnim i regionalnim strateškim dokumentima. Strategija razvoja energetike Crne Gore do 2030. godine nedvosmisleno preporučuje izgradnju HE Komarnica, konstatujući i da njena izgradnja ima još više smisla ako se posmatra prostor regije”, odnosno da može da bude vrlo dobro rješenje za pokrivanje vršnih dijelova dijagrama opterećenja, kao i za regulaciju sistema u mjeri u kojoj će biti potrebno (ili moguće), s obzirom na veći broj vjetroelektrana koje će u sljedećih desetak godina da uđe u pogon, kako u Crnoj Gori, tako i u zemljama regije”.

Sa druge strane, Regionalna strategija održivog hidroenergetskog razvoja (februar 2019), kao dokument finansiran kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan, odnosno EU program finansiranja infrastrukturnih projekata, prepoznaje hidroelektranu Komarnica, kao jedan od svega petnaest projekata na prostoru Zapadnog Balkana, kod kojeg ne postoje ozbiljne smetnje za realizaciju iz ugla zaštite životne sredine i održivog razvoja. Posao, nakon izgradnje hidroelektrane dobiće između oko 150 osoba. Vrijednost projekta je 238 miliona eura, prenose Vikend novine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.