Raznovrstan životnjski svijet

Kamere - zamke uslikale jelena i srnu u Biogradskoj gori (VIDEO)

Kamere - zamke postavljene u NP Biogradska gora otkrivaju njegov raznovrstan živi svijet, naveli su iz Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore (JPNPCG).

"Nakon obilaska terena i preuzimanja video materijala sa kamera - zamki želimo da predstavimo javnosti neke od stanovnika jedne od tri posljednje prašume u Evropi. Na novim snimcima mogu se vidjeti lijepi primjerci srne (Capreolus capreolus) i jelena (Cervus elaphus)", pohvalili su se iz Nacionalnih parkova Crne Gore.

Kazali su da su jelen i srna životinje karakteristične za područje Nacionalnog parka Biogradska gora i dok Jelen živi samo u Biogradskoj gori, srne ima i u drugim područjima Crne Gore. Ove graciozne i brze životinje raj su za oči ukoliko ih u daljini primijetite u nekom od zaštićenih područja. Njihov period parenja nedavno je završen.

Podsjećaju i da je Služba zaštite tokom proljećnih mjeseci registrovala tragove medvjeđih šapa blizu hranilišta za krupne sisare u okolini Biogradskog jezera, a zatim provjerom snimaka utvrdila i njegovo prisustvo na prostoru Parka.

"Raniji snimci ukazali su na prisustvo i drugih vrsta sisara, kao što su divlja mačka, lisica, divlja svinja, kuna, jazavac… Pored kamera-zamki interesantne snimke životinja u parkovima tokom proljećnjih mjeseci zabilježili su i naši zaposleni koji rade na terenu", dodali su.

Služba zaštite NP Biogradska gora redovno obilazi teren u cilju kontrole zaštićenog prirodnog područja i očuvanja njegovih najznačajnijih vrijednosti i u kontinuitetu prati stanje, pojavei aktivnosti životinjskog svijeta.

Raznovrstan životinjski svijet Biogradske gore čini, između ostalog, preko 200 vrsta ptica i 80 vrsta leptira, te tipični sisari, kao što su vuk, medvjed, lisica, srna, vidra, kuna, divlja mačka, vjeverica, puh, sa ponosom ističu iz Nacionalnih parkova.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.