Evropski zvaničnici čestitali  Đukanoviću 13. jul: Nastaviće da podržavaju CG na putu ka EU
Milo Đukanović

Želje za blagostanje i prosperitetnu budućnost naroda Crne Gore

Evropski zvaničnici čestitali Đukanoviću 13. jul: Nastaviće da podržavaju CG na putu ka EU

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je prve čestitke najviših evropskih zvaničnika povodom 13. jula – Dana državnosti Crne Gore, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Čestitke su uputili britanska kraljica Elizabeta II, predsjednik Savezne Republike Njemačke Frank Valter Štajnmajer, predsjednik Republike Italije Serđo Matarela, predsjednik Austrije Aleksandar van der Belen, predsjednik Bugarske Rumen Radev, predsjednik Mađarske Janoš Ader, predsjednik Irske Majkl Higins, predsjednik Češke Miloš Zeman i predsjednica Švajcarske Konfederacije Simoneta Somuraga.

Štajnmajer je uz najsrdačnije čestitke za nacionalni praznik koji Crna Gora  obilježava u teškim uslovima pandemije koronavirusa, istakao da dalje sprovođenje ambicioznog procesa reformi ostaje značajna stavka na putu Crne Gore ka Evropskoj uniji. Na tom putu,  Štajnmajer, uz želje za mnogo snage i uspjeha, uvjerava da će "Njemačka — posebno tokom predsjedavanja Savjetom Evropske unije i dalje podržavati Crnu Goru kao prijatelj i partner.“ Njemački predsjednik pozdravio je uspjeh Crne Gore da "odlučnim i pravovremenim djelovanjem"  posljedice pandemije "svede na najmanju moguću mjeru", što "zaslužuje priznanje". 

Matarela  u čestitki ocjenjuje da su "dvije zemlje posvećene izgradnji čvrstog partnerstva, zasnovanog na intenzivnom političkom dijalogu i plodnim ekonomskim odnosima". "Simbol tog bliskog prijateljstva", ali i "progresivne integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju" predstavlja podmorski elektroenergetski kabl između Crne Gore i Italije. Otvaranje posljednjeg pregovaračkog poglavlja "nagrađuje napore Podgorice u okviru reformskog procesa i ohrabruje Crnu Goru da nastavi sa još većim zamahom taj put", ističe predsjednik Matarela.

Radev je srdačno pozdravio postignuća Crne Gore na putu evropskih integracija i "lidersku poziciju u regionu koja je u ovom procesu trajno osvojena".

"Bugarska kao snažan zagovornik evropske perspektive Crne Gore, nastaviće dijeliti svoje iskustvo kao dobronamjeran i pouzdan partner", poručuje u svom pismu  Radev, i uvjerava da će se "odnosi između dvije države i dalje graditi na zajedničkim evropskim i euroatlantskim vrijednostima".

 Ader uz srdačne čestitke povodom Dana državnosti Crne Gori, ističe da Mađarska veliku pažnju posvećuje ekonomskom razvoju Crne Gore i napretku u procesu integracija.

"Želio bih da potvrdim da moja domovina ostaje posvećena i dosljedno podržava težnje Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji i spremna je pružiti svu pomoć kako bi se ovaj proces ubrzao i efikasno završio", kazao je on.

U želji da predstojeće vrijeme donese mir, dobrobit i sreću narodu Crne Gore, predsjednik Higins izražava solidarnost Irske u cilju dostizanja globalne ekonomije koja bi bila u funkciji obezbjeđivanja životnih potreba svih građana, iznalaženja odgovora na klimatske promjene i ostvarenja ciljeva održivog razvoja.

Predsjednica Somaruga, uz najbolje želje Federalnog savjeta povodom nacionalnog dana Crne Gore, ističe da "odnosi povjerenja" između Crne Gore i Švajcarske omogućavaju da se "sa najvećim globalnim i regionalnim izazovima suočavamo zajedno".

"Međunarodna saradnja i solidarnost danas su važniji nego ikada, Švajcarska je zahvalna Crnoj Gori na omogućavanju repatrijacije njenih građana tokom pandemije", navela je ona u čestitki.

Kraljica Elizabeta II, predsjednik van der Belen i predsjednik Zeman uputili su najsrdačnije čestitke povodom Dana državnosti, uz najbolje želje za blagostanje i prosperitetnu budućnost naroda Crne Gore.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.