Epidemiolozi određuju ko ide u samoizolaciju
Foto: IJZ

Procjenjuju se kontakti i moguće infekcije

Epidemiolozi određuju ko ide u samoizolaciju

Procjenu i nalog kome treba izreći mjeru samoizolacije donose epidemiolozi Instituta za javno zdravlje, saopšteno je juče Pobjedi iz te ustanove.

Na pitanje da pojasne zbog čega se ne nalaže mjera samoizolacije svima koji čekaju rezultate testa na korona virus, Pobjedi su iz Instituta za javno zdravlje kazali da se radi epidemiološka procjena kontakata i moguće infekcije.

"Na osnovu te procjene se obavještava Sanitarna inspekcija, a oni za koje je procijenjeno da su bili u riziku od infekcije se stavljaju formalno u samoizolaciju", kratko su odgovorili.

Iz političke partije Ura juče su saopštili da zbog sve složenije epidemiološke situacije u Crnoj Gori izazvane pandemijom korona virusa Nacionalno koordinaciono tijelo i Institut za javno zdravlje treba da objasne „zbog čega postoje mnoge nelogičnosti u tretiranju inficiranih i moguće inficiranih građana od strane nadležnih epidemioloških službi".

Iz ove partije juče su rekli da su im se javili građani kod kojih je ustanovljena infekcija virusom, ali čiji članovi porodice nijesu podvrgnuti testiranju niti mjeri samoizolacije od strane nadležne epidemiološke službe.

"Neprihvatljivo je i to što se onima koji čekaju rezultate testa ne izriče institucionalna mjera samoizolacije već su prepušteni da slobodno šire moguću infekciju. Takav pristup nije odgovoran, a nadležni duguju objašnjenje javnosti", poručili su iz Ure.

Iz Ure su u saopštenju naveli i da pretpostavljaju da je problem što se ne radi veći broj testiranih taj što ne postoje veće zalihe testova, ali da ta pitanja treba uputiti NKT-u i Institutu za javno zdravlje na koja su dužni da odgovore javnosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.