Propada groblje na kojem počiva Aleksa Šantić, golim okom se mogu vidjeti skeleti
Foto: Anadolija

Mostar

Propada groblje na kojem počiva Aleksa Šantić, golim okom se mogu vidjeti skeleti

Pravoslavnom groblju Pašinovac u Mostaru prijeti nestanak. Riječ je o groblju smještenom u blizini Sabornog hrama Svete trojice čija obnova je u toku. Problemi na Pašinovcu su, kako upućeni tvrde, nastali nakon sječe čempresa koji su svojim korijenjem čuvali tlo, a nakon čega je nastupila erozija koja je uništila neke od grobnica.

Pored vitkog izgleda, ova vrsta bora u prošlosti je sađena na Pašinovcu upravo zbog specifičnog načina rasta korijenja koje ide u dubinu, a što nije moglo ugroziti nijedno grobno mjesto. Danas se na ovom groblju “golim okom“ mogu vidjeti skeleti, a ovim problemom već nekoliko godina bavi se i Srpska pravoslavna crkva u Mostaru.

Paroh Radivoje Krulj u razgovoru za Anadoliju kaže da je teško izboriti se s erozijom, ali i kako ipak postoje rješenja koja mogu spasiti groblje. Izradili su ih stručnjaci, ali ih bez pomoći institucija, Parohija u ovom trenutku nije u mogućnosti postići.

"Već smo radili s Fondom za vanredne situacije i uspješno okončali prvu fazu sanacije. Nažalost, nakon toga stvari su stale, jer jednostavno novca više nema. Utjeha je, ipak, što postoji efikasan način da se spriječi dalje propadanje. Potrebno je iznaći novac i sagraditi potporni zid, odnosno posaditi određena stabla i rastinje", kaže Krulj.

Zasad nema nagovještaja da bi se problem groblja u Bjelušinama uskoro mogao riješiti. Posebno ne otkako je nastupila pandemija koronavirusa.

"Nema ni obećanja, a kamoli konkretnih koraka. Situacija u zemlji i svijetu danas je takva da moramo biti strpljivi i čekati bolje dane. Dotad kosti koje se ukažu, možemo sahraniti na sigurno mjesto. To radimo već nekoliko godina", dodao je Krulj.

Staro pravoslavno groblje Pašinovac datira iz 16. i 17. vijeka i zaštićeni je spomenik kulture. Lokalitet na kojem se nalazi spada u nultu zonu zaštićenih UNESCO-vih spomenika. Ovo je najstarije pravoslavno groblje gdje ima nadgrobnih spomenika odnosno krstača iz 15. vijeka kad je i sam Mostar nastajao. Na Pašinovcu je sahranjen i čuveni pjesnik Aleksa Šantić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.