'Brzina i pravovremenost reakcije crnogorskih institucija primjer za Evropu i svijet'
Đukanović sa ambasadorom Irske

Đukanović primio akreditove ambasadora Irske i Litvanije

'Brzina i pravovremenost reakcije crnogorskih institucija primjer za Evropu i svijet'

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Litvanije Jurate Raguckiene i Republike Irske Ronana Gargana.

 Đukanović je nakon ceremonije prijema akreditivnih pisama, pojedinačno primio ambasadore i uz dobrodošlicu im poželio uspješno obavljanje diplomatske misije u Crnoj Gori u cilju unaprjeđenja međudržavnih odnosa.

On je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, informisao ambasadore o uspješnim rezultatima borbe sa prvom fazom korona virusa u Crnoj Gori, dobroj organizovanosti, visokom stepenu funkcionalnosti i kompetentnosti zdravstvenog sistema.

"Uz žaljenje što smo sada u drugom talasu epidemije, uzrokovane i teškom situacijom u bliskom okruženju, iskazao je uvjerenje u pozitivan ishod na zdravstvenom i ekonomskom planu i uputio riječi ohrabrenja i Litvaniji i Irskoj u daljoj borbi sa globalnim izazovom. Upoznao je ambasadore sa aktivnostima u susret predstojećim redovnim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, ističući značaj izbora legitimne vlade za dalje suočavanje sa dugotrajućom krizom izazvanom pandemijom i iskazao uvjerenje da će nova vlada nastaviti putem usvajanja evropskog sistema vrijednosti", saopšteno je.

ukanoviRaguckiene3

Predsjednik Crne Gore je u razgovoru sa ambasadorkom Litvanije visoko ocijenio kvalitet saradnje i rastuće partnerstvo dvije države, što je potvrđeno i nedavnom zvaničnom posjetom Viljnusu. On je potvrdio da članstvo u EU ostaje prioritet Crne Gore i zahvalio za podršku Litvanije integraciji regiona.

"Crna Gora i Litvanija su već partneri u NATO",  podsjetio jepredsjednik uz očekivanje da će to partnerstvo biti dodatno osnaženo i skorim članstvom Crne Gore u EU, na temeljima zajedničkih ciljeva i izazova koji povezuju dvije zemlje.

Uz kvalitetnu saradnju u političkoj ravni, naglasio je značaj povezivanja u oblasti ekonomije, investicija i turizma, kao i obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

"Litvanija Crnoj Gori s obzirom na bogata iskustva može biti dobar partner i za unapređenje vladavine prava i razvoj poljoprivrede kao komparativne grane najznačajnijem potencijalu-turizmu", kazao je Đukanović.

Ambasadorka te zemlje je kazala da je počastvovana diplomatskim angažmanom u našoj zemlji te prenijela zahvalnost predsjednika Litvanije zbog nedavne posjete p Đukanovića i iskazala punu spremnost za posvećeni rad na unapređenju saradnje na svim poljima od obostranog interesa, posebno na planu jačanja trgovinske saradnje, i dalje jačanje prijateljstva Crne Gore i Litvanije.

Gargan odao priznanje Crnoj Gori za uspješnost u prvom talasu korona virusa

 Đukanović je u razgovoru sa ambasadorom Republike Irske potvrdio prijateljski odnos Crne Gore prema toj zemlji i njenom narodu.

"Uz izraze žaljenja zbog značajnog broja žrtava korona virusa u Irskoj iskazao je iskreno poštovanje za napore koje ta zemlja ulaže za zaštitu života i zdravlja njenih građana. On je čestitao Irskoj na izboru za članicu Savjeta bezbjednosti UN-a za period 2021-2022, ističući da Crna Gora izuzetno cijeni i dijeli sa Irskom posvećenost sistemu UN-a, kao i da na važnost multilateralizma, saradnje i solidarnosti opominje i aktuelna globalna kriza", kaže se u saopštenju.

Uz podsticaj za razvoj političkog dijaloga na najvišem nivou, kada se za to steknu uslovi, Đukanović je kazao da ima prostora za produbljivanje bilateralnih odnosa, prije svega u oblasti ekonomije i poželio dobrodošlicu irskim investitorima. On je iskazao zainteresovanost Crne Gore za potpisivanje međudržavnih sporazuma, koji će prokrčiti put tješnjoj saradnji.

Ambasador Gargan je zahvalio Đukanoviću što je omogućio da i u izazovnom vremenu lično preda akreditive za diplomatsku misiju u zemlji sa kojom Irska želi nastavak izgradnje dobrih i prijateljskih odnosa.

"On se saglasio sa Predsjednikom da Crna Gora i Irska dijele zajedničke interese kao što je posvećenost multilateralizmu i poručio da će članstvo u SB iskoristiti za zastupanje interesa i podršku malim zemljama. Najavio je da će raditi na zbližavanju dvije zemlje i naroda, naročito u oblasti ekonomije i biznisa čemu pogoduje i direktna avio linija Ryanair-a između Podgorice i Dablina. Dodatni podsticaj unapređenju trgovinske i investicione saradnje bilo bi i uspostavljanje vizne liberalizacije, za šta će se ambasador zalagati u narednom periodu.", kaže se u saopštenju nakon sastanka.

Gargan je odao priznanje Crnoj Gori za uspješnost u prvom talasu korona virusa ističući da je brzina i pravovremenost reakcije naših institucija primjer za Evropu i svijet.

On je potvrdio snažnu podršku Irske procesu proširenja i naglasio da je Irska na raspolaganju Crnoj Gori za svaku pomoć u procesu u kojem je Crna Gora, kako je kazao, veoma napredna, što je potvrđeno i nedavnim otvaranjem poslednjeg pregovaračkog poglavlja.

Predsjednik Đukanović je nerezidentne ambasadore iz Litvanije i Irske pozvao da što češće dolaze u Crnu Goru gdje su im vrata naših institucija otvorena za sve kvalitetne inicijative.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.