Krenuo marš mira prema Srebrenici
Foto: AA

Sjećanje na genocid

Krenuo marš mira prema Srebrenici

Oko 50 učesnika krenulo je jutros iz Žepe prema Srebrenici, kako bi maršem mira između dvije ratne "zaštićene zone" sačuvalo sjećanje na stradanja i prisustvovalo obilježavanju 25. godišnjice genocida 11. jula u Potočarima.

Stanovnici Žepe, ali i Sarajeva, Mostara i drugih gradova krenuli su sa lokaliteta Budučin potok, a nakon okupljanja, kraj spomen-obilježja poginulim borcima Armije BiH održan je čas istorije i položeno cvijeće, javlja Anadolija.

Član organizacionog odbora Ramo Čardaković objašnjava da je broj učesnika, zbog pandemije koronavirusa i mjera zaštite stanovništva, ove godine ograničen, a tokom marša poštovaće se preporuke.

Ove godine u Memorijalnom centru Potočari, gdje će se obilježiti 25 godina od genocida u Srebrenici, komemoracija, sahrana i ostale manifestacije biće održane u skladu sa mjerama zaštite od pandemije korona virusa, navodi Beta.

Komemoracija će biti održana u dvije hale sa po 50 ljudi, uz video link i sa čitanjem poruka i emotovanjem video poruka svjetskih državnika i drugih zvaničnika.

Organizacioni odbor za obilježavanje 25-godišnjice genocida u Srebrenici uputio je pisma na 64 adrese predsjednika i šefova vlada država i raznih organizacija, sa obavještenjem da mogu da dostave snimljene govore koji će biti emitovani u direktnom programu komemoracije 11. jula.

Stiglo je oko 35 poruka, među kojima su i američkog državnog sekretara Majka Pompea i turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.