Foto: Agencija za civilno vazduhoplovstvo

Agencija za civilno vazduhoplovstvo

"Vazduhoplovno osoblje obavezno da prijavi sve sumnjive događaje, cilj da se spriječe bilo kakve nepoželjne situacije"

Iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo objasnili su da je vazduhoplovno osoblje u obavezi da prijavi sve događaje koji utiču ili bi mogli da utiču na sigurnost u vazdušnom saobraćaju, a da je kultura prijavljavanja vrlo bitna kako bi se spriječile sve eventualne nesreće na nebu.

"Vazduhoplovno osoblje u obavezi je da prijavi događaje koji utiču ili bi mogli da utiču na sigurnost u vazdušnom saobraćaju, kako bi bili spriječeni eventualni neželjeni ishodi po ljudske živote i vazduhoplove u vezi sa operacijama vazduhoplova, ali i spriječilo ponavljanje grešaka koje mogu uzrokovati teške posljedice", navodi se u saopštenju Agencije za civilno vazduhoplovstvo.

Kazali su da je to osnova Sporazuma o međusobnoj saradnji, koji su Vrhovni sud i Vrhovno državno tužilaštvo potpisali sa Agencijom za civilno vazduhoplovstvo, a koji podrazumijeva primjenu principa kulture, povjerenja i pravičnosti.

"Uz Nacionalnu komisiju za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda vazduhoplova i Agencije za civilno vazduhoplovstvo, kao institucije kojoj se prijavljuju događaji koji mogu uticati na sigurnost vazdušnog saobraćaja, važnu ulogu u procesu imaju sudstvo i državno tužilaštvo", dodaje se u saopštenju.

Pojasnili su da potpisivanje Sporazuma stoga predstavlja značajan korak u primjeni propisa i u skladu je sa najboljim međunarodnim standardima a da kultura povjerenja i pravičnosti u prvi plan ne stavlja kažnjavanje, već neophodnost prikupljanja i razmjenjivanja  odgovarajućih sigurnosnih informacija, osim u slučaju postojanja nehata, umišljaja i štetnog djelovanja.

"Potpisnici Sporazuma vršiće intenzivnu razmjenu podataka o kriznim događajima koji utiču na sigurnost vazdušnog saobraćaja, uz poštovanje svih postupaka i uspostavljanja ravnoteže između  potrebe pravosudnih organa za adekvatnim funkcionisanjem i potrebe za kontinuiranom dostupnošću sigurnosnim informacijama", zaključuje se u saopštenju Agencije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.