Santander Đukanoviću

"Primjer ste za cijeli svijet kako se ranim djelovanjem može obuzdati epidemija"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović razgovarao je danas sa novoimenovanim šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huanom Santanderom.

"Crna Gora je veoma ponosna na saradnju sa UNICEF-om i zajednička dostignuća tokom perioda od više od tri decenije, u kojem smo kao država i društvo mnogo toga naučili na planu zaštite i unapređenja prava djeteta. Rezultati ostvareni na planu deinstitucionalizacije, afirmacije ranog obrazovanja, maloljetničkog pravosuđa, prevencije nasilja nad djecom i u brojnim drugim oblastima služe na ponos i Crnoj Gori i UNICEF-u" kazao je Đukanović, uz podsjećanje na prošlogodišnju zajedničku ocjenu, prilikom susreta u Njujorku sa izvršnom direktorkom Henrijetom Fore, da saradnja Crne Gore i UNICEF može biti uzoran primjer i model saradnje između države i Dječijeg fonda.

Đukanović je naglasio da je pred nama dosta posla u daljem intenziviranju aktivnosti u pravcu implementacije krovnog strateškog dokumenta za period 2019-2023.

"Crna Gora je izabrala svoj strateški pravac, a ka ostvarenju cilja i punopravnog članstva u EU jedan od najvažnijih zadataka je unapređenje stanja dječijih prava, istakao je Đukanović.

Država je odlučna da tome nastavi da posvećuje posebnu pažnju i očekuje nastavak snažne podrške UNICEF."

Đukanović je zahvalio UNICEF-u na ostvarenoj saradnji sa svim nivoima vlasti i naglasio da moramo uložiti dodatne napore da dostignemo Kopenhaške kriterijume, uključujući i iz ugla poštovanja prava djeteta. Posvećenost Crne Gore saradnji sa UNICEF-om još jedna je snažna potvrda iskrene privrženosti Crne Gore multilateralizmu i saradnji sa sistemom Ujedinjenih nacija, kazao je Đukanović. 

Šef kancelarije UNICEF Huan Santander  zahvalio je na dobrodošlici i prijem svih državnih organa, i posvećenosti Predsjednika Crne Gore zaštiti, unapređenju i promociji dječijih prava, i podršci djelovanju UNICEF u zemlji.

Uputio je posebne čestitke Crnoj Gori na naporima koje ulaže u borbi protiv pandemije Covid-19, naročito izuzetnom uspjehu u prvom talasu infekcije, uz ocjenu da je Crna Gora bila primjer za cijeli svijet kako se ranim djelovanjem može obuzdati epidemija.

Izdvojio je napore u sektoru obrazovanja u kojem su državni organi, uz podršku UNICEF i Crvenog krsta, omogućili da djeca nastave da uče i da nijedno dijete u Crnoj Gori ne bude isključeno iz obrazovnog procesa. Santander je naglasio da drugi talas epidemije sa sobom nosi višestruke izazove zaštite ne samo zdravlja, već i ekonomije, finansija i obrazovnog procesa. U tom kontekstu, UNICEF će nastaviti da daje podršku Crnoj Gori, kratkoročno i dugoročno, sa posebnim akcentom na najugroženiju djecu i porodice.

Zajedno su pozdravljeni ključni prioriteti djelovanja UNICEF u budućem periodu na planu smanjenja dječijeg siromaštva i obrazovanja, gdje je prepoznata potreba intenziviranja aktivnosti sa zadatkom unapređenja kvaliteta i jednakog pristupa obrazovnom sistemu. Dogovoren je dalji nastavak bliske saradnje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.