EU donirala Crnoj Gori još 10.000 maski
Vrijedna donacija od EU

EU donirala Crnoj Gori još 10.000 maski

Evropska unija (EU) donirala je Crnoj Gori dodatnih 10.000 maski, kroz rescEU komponentu Mehanizma EU za civilnu zaštitu. U okviru istog kontigenta pomoći, maske su dobile i Srbija, Sjeverna Makedonija i Hrvatska.

"Potrebno je učiniti više kako bi se spriječilo dalje ili ponavljajuće širenje korona virusa, a zaštitne maske su neophodne u toj borbi. Danas, na osnovu prethodnih zahtjeva, šaljemo 65.000 dodatnih zaštitnih maski u Crnu Goru, Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Hrvatsku. Zahvaljujem Rumuniji što je omogućila čuvanje i prevoz rescEU opreme onima kojima je potrebna“, rekao je komesar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Mirsad Mulić naglasio je da donacija predstavlja još jednu potvrdu kontinuirane podrške Evropske unije u ovom izazovnom periodu borbe sa koronavirusom.

"Pomoć u medicinskoj zaštitnoj opremi, posredstvom mehanizama solidarnosti EU, čiji je Crna Gora dio, u značajnoj mjeri doprinosi da i ovaj izazov prevaziđemo na kvalitetan način, kroz učešće svih subjekata zdravstvenog sistema i odgovornog odnosa građana prema mjerama i preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela", saopštio je Mulić.

Evropska unija je do sada donirala ukupno 370.000 maski iz strateških zaliha medicinske opreme - rescEU, posebne komponente Mehanizma EU za civilnu zaštitu, koja je formirana nakon izbijanja pandemije korona virusa.

Crna Gora je ranije kroz Mehanizam dobila pomoć od Austrije, Estonije i Rumunije, koje su zajedno dopremile 100 000 rukavica, 10 000 maski, 3 680 litara dezinfekcionih sredstava za ruke, 1 000 litara koncentrovanih dezinfekcijskih sredstava za površine, 1120 kompleta posteljina, 300 prekrivača i 1 800 peškira.

EU je dodatno opredijelila 3 miliona eura za hitnu podršku Crnoj Gori u borbi protiv Covid-19. Kroz taj program je do sada isporučeno 14 medicinskih respiratora, 10 mobilnih digitalnih rendgena i i veliki kontigent lične zaštitne opreme za sektor zdravstva, a dodatna oprema će biti isporučena tokom jula.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.