Stabilnost i razvoj Zapadnog Balkana od vitalnog značaja za Evropu
Sa sastanka Masa i Lajčaka

Stabilnost i razvoj Zapadnog Balkana od vitalnog značaja za Evropu

Stabilnost i razvoj Zapadnog Balkana su od vitalnog značaja za Evropu, a za trajnu stabilnost je potreban sveobuhvatan i održiv sporazum Srbije i Kosova, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke nakon sastanka šefa diplomatije Heika Masa sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom.

Zapadni Balkan je visoko na agendi njemačkog predsjedavanja Savjetu EU-a, navodi Ministarstvo na Tviteru, prenosi Tanjug.

Ocjenjuje se da Lajčak donosi novi zamah dijalogu Srbije i Kosova pod pokroviteljstvom EU-a, kao i da postavlja ambiciozne ciljeve.

"Želimo brz, vidljiv napredak za ljude u regiji. Budućnost Zapadnog Balkana je u Evropi. Zato EU mora imati vodeću ulogu", poručuju iz Ministarstva, prenosi Tanjug.

Dodaju da je za trajnu stabilnost u regiji potreban sveobuhvatan i održiv sporazum Kosova i Srbije.

"To je ključni preduslov za realizaciju evropske perspektive obje zemlje."

Lajčak se u Berlinu sastao s njemačkim predsjednikom Frankom Valter Štajnmajerom, Masom i savjetnikom kancelarke Angele Merkel za vanjske poslove Janom Hekerom.

"Razgovarali smo o dijalogu Srbije i Kosova, kojem posreduje EU, i važnosti prvog sastanka na visokom političkom nivou, koji se organizuje 12. jula, nakon pariškog samita", naveo je Lajčak na Tviteru.

Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron u petak će organizovati videosamit posvećen Zapadnom Balkanu i dijalogu Srbije i Kosova.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.