Bjelica: Na Univerzitetu Crne Gore korupcije nema
Duško Bjelica

Bjelica: Na Univerzitetu Crne Gore korupcije nema

Posljednjih mjesec dana intenzivno se pominje rad Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore kao najvišeg organa u hijerahiji odlučivanja na Univerzitetu Crne Gore i ja lično kao njegov predsjedavajući. Pominjemo se najčešće od strane pojedinih ostrašćenih i neostvarenih političara. I naravno od onih koji su najminornije osobe kad je u pitanju nauka. I od nekih NVO koje su zakamuflirane političke organizacije. Pominjemo se u medijima pa i na sjednicama skupštinskih zasijedanja, gdje se uvijek daju paušalne i ničim utemeljene izjave o lošem i netransparentnom radu na Univerzitetu Crne Gore. A to nije tačno, navodi prof. dr Duško Bjelica, predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore.

Bjelica ističe da ih pominju oni koji imaju u svojim naučnim i profesorskim karijerama nula naučnih radova i još manje citata u indeksiranim naučnim bazama, kao i oni koji nikada nijesu ozbiljno održali čas ili već deceniju ne znaju šta je čas.

"Manipulacijama, neistinama, podmetanjima i politikanstvom žele da skrenu pažnju na Univerzitet Crne Gore sa najvećih uspjeha koje ostvaruje Univerzitet Crne Gore kao centralna viskoobrazovna i naučna ustanova. Oni  žele da Univerzitet Crne Gore na sve moguće načine izmjeste na teren  estradizacije i politizacije sitnih stranaka i još manjih  političara.

Pojedinke i  pojedinci se kroz isprazne priče i dijaloge samih sa sobom bave visokim obrazovanjem iako su od njega suštinski udaljeni miljama. Ponajviše oni  koji su neostvareni na Univerzitetu Crne Gore i koji su od njega udaljeni svjetlosnim godinama. Pričaju ono u što ni sami ne vjeruju. Predstavljaju se lažno kao profesori Univerziteta. Veličaju sebe jer imaju mikrofon i kameru  pa im to može biti, zloupotrebljavajući ih. Medju kritičarima su i oni koji su tamarali po susjednim državama da pod ’’stare dane’’ dođu do bilo kakve fakultetske diplome. Ima i onih kojima je indeks još uvijek,  skoro deceniju, na Univerzitetu Crne Gore.

Zanijeli se predstojećim izborima i nošeni ličnim osjećanjima bez ijednog jedinog argumenta. Najglasniji su oni koje je vrijeme pregazilo i koji ne postoje u naučnom i nastavnom pogledu. Pokušavaju pričom o korupciji na Univerzitetu Crne Gore, da skrenu pažnju sa svojih promašenih političkih ideja. A u nauci ih nikada nijesu ni imali ili su im bile kao i političke", navodi Bjelica.

Ističe da Univerzitet Crne Gore ne ćuti.

"Naprotiv, svakodnevno imamo po nekoliko akademskih objava,  ali ta sadržina naše kritičare ne interesuje.

Na Univerzitetu Crne Gore korupcije nema. Ja nijesam u saznanju ni da je bilo. Neki poslanici kažu ima korupcije, ali nemaju dokaza. Toliko o ozbiljnosti njihovih tvrdnji.

Ponavljam, Upravni odbor Univerziteta Crne Gore, kao i svi organi na našem Univerzitetu radi transparentno, zakonito, efikasno i za dobrobit studenata i države Crne Gore. O Univerzitetu Crne Gore posvećeno i timski brinu trenutno najbolji naučnici u Crnoj Gori okupljeni kroz organe Univerziteta Crne Gore u Naučnom odboru, Odboru za doktorske studije, Centru za kvalitet i monitoring studija, Uređivačkom odboru, Etičkom komitetu, Strukovnim vijećima,  Senatu i Upravnom odboru vodeći računa o zakonitosti rada i prije i iznad svega o armiji naših studenata na koje smo ponosni", kazao je Bjelica.

Sačuvali su kako dodaje, Univerzitet Crne Gore od pokušaja i nasrtaja politizacije i podjela kojima je, vjeruje za trenutak na žalost, podlegao jedan manji broj članova akademske zajednice.

"Univerzitet Crne Gore je posljednjih godina postigao najbolje rezultate u svojoj istoriji u svakom pogledu i na svim poljima svoga djelovanja, o čemu svjedoče brojna međunarodna rangiranja na prestižnim svjetskim listama zahvaljujući studioznom radu rektorskog kolegijuma uz vanredne napore akademske zajednice na našim univerzitetskim jedinicama.

I na kraju moj odgovor neodgovornim kritičarima, stara izreka kaže: ’’Kakvi ljudi, takva i priča’’", zaključuje Bjelica.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.