Zapaljena policijska vozila, kontejneri...

Haos u Beogradu zbog najavljenog policijskog časa: Policija 4 sata suzavcima rastjerivala demonstrante, više povrijeđenih (FOTO/VIDEO)

Demonstranti su se okupili u znak protesta protiv uvođenja policijskog časa u Beogradu tokom narednog vikenda koje je najavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Trinaest policajaca i sedam civila povrijeđeno je tokom protesta posle najave ponovnog uvođenja policijskog sata u Beogradu u pokušaju da se zaustavi dalje širenje korona virusa.

Još uvijek nema podataka koliko je demonstranata privedeno i uhapšeno posle sukoba sa policijom koja je tokom skoro četiri sata koristila suzavac u pokušaju da ih rastjera.

Rano ujutru u srijedu, ispred zgrade Skupštine Srbije raspoređen je kordon policije, koja se nalazi i na nekim od glavnih ulica.

Nešto posle dva ujutru, policija u opremi za razbijanje demonstracija, kao i konjička brigada, potisnula je i poslednje grupe demonstranata.

Demonstranti su se okupili u znak protesta protiv mjera koje je danas najavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, odnosno uvođenja policijskog časa u Beogradu tokom narednog vikenda.

Šta se dešavalo na protestima?

Ispred Skupštine Srbije ranije večeras okupilo se više hiljada ljudi, između Trga Nikole Pašića i zgrade Glavne pošte.

Policajci u opremi za razbijanje demonstracija izbacili su grupu demonstranata koja je večeras posle 22 časa ušla u zgradu Skupštine Srbije.

Demonstranti su skandirali "izdaja, izdaja" i pjevali "Oj Kosovo, Kosovo", "lopovi, lopovi", "Ostavka, ostavka" i uvrijeda na račun predsjednika Vučića, dok su policajcima skandirali "bacite štitove".

Demonstranti ispred Skupštine Srbije su se nešto prije 23 časa ponovo na kratko sukobili sa žandarmerijom koja je postavila kordon na gornjem dijelu stepeništa ispred ulaza u zgradu.

Policija je upotrebila suzavac ili biber sprej. Među demonstrantima ima povrijeđenih sa okrvavljenim glavama.

Predsjednica Vlade Ana Brnabić istakla je da će država i sve njene institucije da zaštite pravni poredak kao što se to čini u svakoj demokratski uređenoj zemlji.

Pripadnici policije formirali su kordon na ulici ispred Skupštine, gdje se sporadično nastavljaju manji sukobi sa demonstrantima koji se i dalje nalaze u širem centru grada.

U Takovskoj ulici, prema zgradi Radio-televizije Srbije, okupila se manja grupa demonstranata koji su palili kontejnere.

aac335cb30c3d5e876a1b67c156e252aorig

Zapaljeni kontejneri, foto: BBC

Ispred zgrade RTS postavljena je visoka ograda, a policija je ispalila više patrona suzavaca prema demonstrantima.

U blizini Crkve svetog Marka zapaljena su tri policijska automobila, a televizija N1 prikazala je kako gori jedan policijski kombi kod Skupštine Srbije.

Među okupljenima su bili i predstavnici organizacije Građanski otpor kao i neki od članova Ne davimo Beograd.

Radomir Lazović iz inicijative Ne davimo Beograd, izjavio je da je uzrok ovog spontanog protesta nagomilano nezadovoljstvo vlašću u Srbiji.

Dodao je da je da njegova organizacija ne poziva na masovna oupljanja zbog opasnosti od korona virusa.

Bivši poslanik Dveri Srđan Nogo je za TV N1 rekao da ne zna čije su pristalice okupljene i da "ovde treba da se rješava jedan bolesnik koji uništava cio narod."

Nogo se na platou ispred Skupštine pojavio na početku protesta posle 20 časova, ali su mu okupljeni skandirali "Nogo idi kući".

Šta je saopštila policija?

Direktor policije Vladimir Rebić kazao je da policija kontroliše situaciju ispred Narodne skupštine, gdje se trenutno održavaju demonstracije zbog najava da s ponovo uvode restriktivne mjere.

On je za Radio-televiziju Srbije izjavio da se "jedan dio demonstranata ponaša potpuno neprimjereno", prenosi portal Nova.rs.

49d0df1a8f93531d108d458ecf713ea7orig

Foto: Fonet

Rebić je ocijenio da je na skupu bilo oko 5.000 građana, koji nisu svi bili militantni i nasilni, a da je jedna manja grupacija od 100 ili 200 demonstranata probila policijski korodon prilikom pokušaja upada u Skupštine.

"Naša je procjena da su to slijedbenici Srđana Noga i (vođa inicijative "Nema predaje Kosova i Metohije") Damjana Kneževića. Slijedi analiza i utvrđivanje da li je bilo još nekih učesnika koji su pozivali na ovakvo ponašanje", kazao je Rebić.

Šta kaže vlast, a šta opozicija?

Predsjednica Vlade Ana Brnabić istakla je da će država i sve njene institucije da zaštite pravni poredak kao što se to čini u svakoj demokratski uređenoj zemlji.

"Najoštrije osuđujem vandalizam političara koji stoje iza nasilnog upada u Skupštinu Srbije u trenutku kada se država i zdravstveni sistem suočavaju sa najtežim udarom koronavirusa od početka pandemije", navela je premijerka Brnabić.

Predsjednik opozicione Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je da vlast može da ga optužuje da je odgovoran za demonstracije koje se dešavaju u centru Beograda i da su trenutni događaji "odgovor građana".

 

Izvor: BBC na srpskom

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.