Doktori su morali da koriste ogledala da bi spojene djevojčice mogle da se prepoznaju

Sijamski blizanci uspješno operisani, prvi takav slučaj u Italiji

Vatikanska dječja bolnica u Rimu objavila je da su ljekari uspješno razdvojili sijamske bliznakinje sa spojenim zadnjim dijelom glave.

Takozvani kraniopagus blizanci, dvije djevojčice, imale su zajednički dio kostiju glave i cerebralnog venskog sistema.

"To je prvi slučaj u Italiji, a vjerovatno i u svijetu, bar nema zapisa o sličnim operacijama u literaturi", saopštila je bolnica "Bambino Gesu", prenosi Hina.

Bliznakinje Ervina i Prefina rođene su u Srednjoafričkoj Republici 2018. Prevezene su u Rim kroz humanitarni program bolnice "Bambino Gesu".

Operisane su tri puta 2019. i jednom ove godine kada su uspjeli da ih razdvoje. Posljednja operacija trajala je 18 sati i u njoj je učestvovalo više od 30 članova medicinskog osoblja. 

Mjesec dana kasnije "bliznakinje su dobro". Još su u bolnici, ali mogu da očekuju "normalan život", kažu u bolnici. 

Razdvajanje njihovih cerebralnih venskih sistema bio je najveći izazov. Koristili su ogledala da bi bliznakinje mogle da se vide i prepoznaju lica jedna drugoj prije njihove završne operacije.

Djevojčice su 29. jula uz pjesmu i kolače proslavile dvije godine. U objavljenom videu proslave, sjedele su na majčinim koljenima sa zavojima na glavama.

Kraniopagus blizanci su veoma rijetki. Bolnica "Bambino Gesu" zna za samo još dva takva slučaja koja su uspješno operisana u Londonu, ali tim blizancima bili su spojeni prednji, a ne zadnji djelovi glave.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.