Jonica: Đukanović i NKT da odluče da li im je bitnije zdravlje građana ili rezultat na izborima
Snežana Jonica

Jonica: Đukanović i NKT da odluče da li im je bitnije zdravlje građana ili rezultat na izborima

Nacionalno koordinaciono tijelo i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kada je u pitanju održavanje raspisanih izbora, treba da zdravlje građana stave ispred političkog interesa vlasti, jer će, u suprotnom, pokazati da vode politiku dvostrukih aršina, navodi se u saopštenju Snežane Jonice, predsjednice Socijalista Crne Gore.

Jonica je kazala da je vrijeme da se NKT i predsjednik Crne Gore izjasne o tome da li više brinu o javnom zdravlju ili o izbornom rezultatu na predstojećim izborima zakazanim za 30. avgust.

Ona je podsjetila da je 19. marta, odnosno dan prije nego što je Đukanović donio odluku o odlaganju izbori u Tivtu, u Crnoj Gori, po podacima Instituta za javno zdravlje, bilo 10 osoba "zaraženih korona virusom“. Dan nakon odluke o odlaganju tivatskih izbora, u Crnoj gori je bilo 14 osoba zaraženih korona virusom.

"Predsjednik Crne Gore, međutim, polazeći od nekih sasvim drugih kriterijuma 20.juna donosi odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora, kao i lokalnih u 5 opština među kojima su i ranije odloženi tivatski izbori. Na dan donošenja te odluke u Crnoj Gori je, po podacima Instituta za javno zdravlje, aktivnobilo 35 slučajeva oboljelih od korona virusa, što je 3,5 puta više nego u vrijeme kad je Đukanović odložio izbore u Tivtu", navela je Jonica.

Nakon što su Socijalisti Crne Gore prije tri dana javno ukazali na ovu nelogičnost, NKT je najavio da će se baviti izbornim postupkom, a na ovu temu seoglasio i predsjednik Državne izborne komisije.

Jonica je ukazala da je juče (6. jula), kada su nadležni organi prvi put počeli da pominju izborni postupak i epidemiju korona virusom, u Crnoj Gori bilo rekordnih 512 aktivnih slučajeva.

Podsjetila je da u odluci kojom je Đukanović odložio tivatske izbore navedeno: "Izbori za odbornike u Skupštini opštine Tivat održaće se u roku od 90 dana od dana prestanka naredbi nadležnih organa, kojima su uvedene mjere za sprječavanje unošenja u Crnu Goru, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog koronavirusa“.

Mjere su, koliko vidimo, još uvijek na snazi. Slučajevi korone su uvišestručeni, uz činjenicu da postoje u većini gradova u Crnoj Gori, ali izbori se raspisuju kako na državno, tako i na lokalnom nivou, a ne odlažu.

Ukazala je da je Đukanović, u obrazloženju odluke o odlaganju izbora u Tivtu, naveo sledeće: "..odlučio sam da odgodim održavanje izbora za odbornike u Skupštini opštine Tivat. Naime, naredbama, kao jedna od privremenih mjera propisana je i zabrana okupljanja stanovništva u zatvorenim i na otvorenim javnim mjestima, što se u slučaju održavanja izbora ne bi moglo izbjeći.  Dijeleći odgovornost s drugim državnim organima za poštovanje propisanog režima kretanja građana u cilju zaštite njihovog zdravlja, pažljivo ću pratiti razvoj događaja i odrediti novi datum održavanja izbora za odbornike u Skupštini opštine Tivat“.

"Ukoliko se dalji koraci NKT i predsjednika Crne Gore u odnosu na raspisane državne i lokalne izbore ne budu kretali u pravcu onoga što je Đukanović naveo u obrazloženju odlaganja tivatskih izbora, biće više nego jasno da je korona bila samo alibi za neki drugi politički razlog odlaganja tih izbora, odnosno da su politički razlozi da se sada što prije održe izbori ispred brige za zdravlje građana Crne Gore", objasnila je Jonica

Poručila je da u suprotnom, NKT ne može istovremeno donositi mjere kojima štitite građane Crne Gore od rizika na svim drugim mjestima i u svim drugim situacijama, izuzev na biračkom mjestu.

"Zato NKT i Đukanović trebaju građanima da odgovore – hoće li odluku o održavanju izbora raspisanih za 30. avgust opredijeliti podaci o prisustvu korona virusa ili podaci o sigurnom glasu za DPS.Taj odgovor pokazaće i da li je Đukanović raspisao izbore kao predsjednik Crne Gore ili kao predsjednik DPS-a", zaključuje se u saopštenju Jonice.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.