Upućena inicijativa za odlaganje ispitnih rokova zbog epidemiološke situacije
Ilustracija

NVO Centar za razvoj i afirmaciju mladih

Upućena inicijativa za odlaganje ispitnih rokova zbog epidemiološke situacije

NVO "Centar za afirmaciju i razvoj mladih” danas je, na inicijativu studenata uplatila predlog za odlaganje aktuelnih ispitnih rokova za sve Univerzitete u Crnoj Gori.

Predlog je upućen Nacionalnom koordinacijom tijelu za zarazne bolesti, Institutu za javno zdravlje i Ministarstvu prosvjete.

U posljednjih sedam dana Centru za afirmaciju i razvoj mladih se obratio veći broj studenata koji smatraju da u trenutnim uslovima nije bezbjedno polagati ispite, ali i onih koji nisu zadovoljni načinom na koji se održavaju ispitni rokovi na Univerzitetima u Crnoj Gori. 

"Dobili smo više imejlova i poziva od strane studenata koji ne žele da polažu ispite u trenutnim uslovima Covid-19 ili onih koji nisu zadovoljni načinom na koji se to radi. S obzirom da su nam se javili studenti sa državnog Univerziteta, ali i sa jednog privatnog, odlučili smo se da na njihovu inicjativu uputimo predlog za odlaganje ispitnih rokova do daljeg, na svim Univerzitetima. Predlog smo poslali Nacionalnom koordinacionom tijelu, Institutu za javno zdravlje i Ministarstvu prosvjete”, kazao je predsjednik organizacije Miloš Mašković.

Prema tvrdnjama više studenata nije bezbjedno polagati ispite u trenutnim uslovima, s obzirom na broj oboljelih i činjenicu da veliki broj studenata dolazi sa sjevera naše zemlje (podsjećaju da trenutno nema predavanja, te su se gotovo svi vratili svojim kućama) gdje su trenutno najveća žarišta. 

Takođe, studenti ističu da neposredno prije polaganja ispita i po stotinu njih boravi na veoma malom prostoru. Osim toga, istakli su da su prijateljstva među studentima brojna, te da se tradicionalni poljupci i zagrljaji pri dolasku na fakultet ne izostavljaju, uprkos mjerema koje su vezane za fizičku distancu od dva metra. Između ostalog, studenti kažu da se mjere ne poštuju dovoljno, te da bi što prije trebalo reagovati. 

Mašković je izrazio nadu da će predlog koji je upućen na incijativu studenata biti uzet u razmatranje.

"Nadam se da će predlog biti uzet u razmatranje. Slažem se sa njima i mislim da je pametno odložiti polaganje ispita dok epidemiološka situacija ne bude makar malo bolja, ali ovo je samo predlog. Nadležni će, siguran sam, odlučiti u najboljem interesu studenata", poručio je Mašković.

Studenti su istakli da su neformalno pokušavali da odgode rokove, ali da im to nije pošlo za rukom. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.