Rabrenović: Ovo što se kotrlja ulicama Podgorice najčešće ne zaslužuje da se zove autobus u javnom prevozu
Rabrenović

Rabrenović: Ovo što se kotrlja ulicama Podgorice najčešće ne zaslužuje da se zove autobus u javnom prevozu

Ovo što se trenutno bukvalno kotrlja gradskim ulicama Podgorice najčešće ne zaslužuje da se zove autobus u javnom prevozu, ocijenio je Jovan Rabrenović, odbornik LP u Skupštini Glavnog grada i predsjednik Odbora LP Podgorica. On predlaže povećanje dostupnosti vozila javnog prevoza kroz uvođenje većeg broja polazaka i postavljanjem novih autobuskih stajališta, uvođenje jedinstvene karte, strožije kontrole dodjele linija...

Glavni grad Podgorica kroz aktivnosti koje preduzima nastoji dugoročno poboljšati kvalitet javnog prevoza i dovesti ga do nivoa razvijenih gradova Evrope. To je zahtjevan i izazovan posao koji traži potpuno drugačiji pristup shvatanju pojma javnog prevoza. Koraci koji se prave na uvođenju elektronske karte, strožijim uslovima za dodjelu linija i poštovanju zahtjeva građana Podgorice koji su i osnovni razlog postojanja javnog prevoza daju osnov za realni optimizam da će se ovaj gorući problem u skorom vremenu riješiti. Liberalna partija se zalaže za uvođenje efikasnog i modernog javnog prevoza u Crnoj Gori koji će na najbolji način služiti građanima svih krajeva - saopštio je

Podsjetio je da je još „Studijom dugoročnog  razvoja  javnog  gradskog i prigradskog  saobraćaja u gradu Podgorici“ iz 2010. godine apostrofirano da je postignuti stepen motorizacije već pokazao nemogućnost prilagođavanja grada individualnim vozilima i da sistem javnog prevoza treba postaviti kao primarni sistem u sklopu ukupnog saobraćajnog uređenja grada.

"Efikasan i konkurentan drumskom motornom saobraćaju javni prevoz mora biti dostupan svim stanovnicima Glavnog grada Podgorice čime će se postići očekivani nivo mobilnosti na ekonomskim, ekološkim i socijalnim načelima održivog razvoja grada. Integracija svih gradskih prevoznika u jedinstven sistem plaćanja i kontrole koji će omogućiti građanima plaćanje na jednom mjestu uz korišćenje na svim linijama i kod svih prevoznika. U cilju postizanja toga efekta veliki pomak je napravljen skorim uvođenjem elekronske karte. Elektronska karta će našim građanima omogućiti upotrebu jedne karte u mreži javnog prevoza što će pojednostaviti i ubrzati proceduru kupovine karata u autobusima.", pojašanjava Rabrenović.

Smatra neophodnim povećanje dostupnosti vozila javnog prevoza kroz uvođenje većeg broja polazaka i postavljanjem novih autobuskih stajališta na lokacijama koje su najprikladnije za građane koji ih koriste.

"Uvođenjem elektronskog praćenja autobusa na svim linijama preko displeja i aplikacija koje bi omogućile korisnicima usluga javnog prevoza da imaju pouzdanu informaciju o vremenu dolaska autobusa i eventualnom vremenu zakašnjenja, kao i o alternativnim linijama koje mogu koristiti kako bi došli do krajnjeg odredišta. Postavljanje interaktivnih tabli u autobusima i na stajalištima namijenjenih turistima sa osnovnim informacijama o turističkim atrakcijama, kulturnim, istorijskim i drugim važnim sadržajima.", ističe odbornik LPa.

Smatra da uslovi za dodjelu autobuskih linija neizostavno moraju pratiti standarde u gradskom prevozu u zemljama EU što zahtijeva usklađivanje sa evropskim primjerima najbolje prakse u ovoj oblasti. Time će se, ističe, garantovati visok kvalitet pruženih usluga građanima, usklađenost sa evropskim standardima za kvalitet usluga posebno u dijelu organizacije javnog prevoza.

Naglašava da su najvažniji za javni prevoz u Glavnom gradu autobusi.

"Ovo što se trenutno bukvalno kotrlja gradskim ulicama najčešće ne zaslužuje da se zove autobus u javnom prevozu. Najveći dio tih autobusa je sa davno isteklim rokom upotrebe, bez osnovnih uslova za boravak putnike u koja se ubraja klimatizacija, pouzdanost i sigurnost kao i mogućnosti korišćenja za invalidna lica. Podgorica je trenutno jedan od rijetkih glavnih gradova Evrope koji umjesto autobusa visokog standarda ima kombi vozila kojima se obavlja prevoz rijetkih putnika koji su spremi da koriste ovakav prevoz", saopštio je Rabrenović.

Kako bi se smanjilo zagađenje koje uzrokuju motorna vozila i vozila u javnom prevozu neophodno je, smatra on, uvesti pouzdan i siguran javni prevoz koji bi bio podsticaj građanima da što više koriste javni prevoz i tako smanje upotrebu sopstvenih vozila čime će doprinijeti smanjenu zagađanja vazduha u Glavnom gradu.  Cilj je Podgorica koja ima savremen javni prevoz poput Ljubljane u Sloveniji, Zagreba u Hrvatskoj ili Luksemburga.

"Zato su nam neophodni moderni i ekološki prihvatljivi autobusi koji posjeduju elektronski kontrolisan sistem plaćanja korišćenjem elektronske karte, klima uređaje, unutrašnje i spoljne ekrane, digitalne informativne ekrane s video najavama dolaska autobusa na autobusnim stajalištima, video sistem za prevenciju nasilja, glasovne najave za slijepe i slabovidne te dostupnost korišćenja za invalidna lica. Glavni grad preko Sekretarijata za saobraćaj uz pomoć satelitskog sistema praćenja autobusa mora imati mogućnost kontrole u realnom vremenu na svim gradskim i prigradskim linijama svakog autobusa.", naveo je Rabrenović.

Kao prilog prethodnom  naveo je primjer Ljubljane koja ima približno isti broj stanovnika kao Podgorica i koja je od 2007. godine do danas kupila 154 nova, ekološki prihvatljiva autobusa, uključujući 68 autobusa komprimiranog prirodnog plina (metana) za ljepše i zdravije okruženje, čistiji vazduh i niži nivo buke.

"Neka nam ovaj grad bude primjer najbolje prakse kojem trebamo težiti.", poručuje Rabrenović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.