Štrik: Koronavirus se ne može uništiti sve dok ne budemo imali vakcinu, dva ključna faktora za zarazu
Hendrik Štrik

Štrik: Koronavirus se ne može uništiti sve dok ne budemo imali vakcinu, dva ključna faktora za zarazu

Profesor Hendrik Štrik, jedan od vodećih njemačkih virusologa i direktor Instituta za virologiju i istraživanje HIV-a pri Univerzitetu u Bonu, izjavio je da ne očekuje da će koronavirus da nestane, već da će da postane nova vrsta stalno prisutnog virusa.

“Trenutno u svijetu postoje četiri endemska virusa korona od kojih obolijeva čovjek, i mislim da se i SARS-CoV2 razvija u takav virus”, rekao je on.

Štrik je naveo da se virus ne može da uništi dok ne budemo imali vakcinu.

“Do danas nismo pronašli vakcinu protiv patogenih ljudskih vrsta virusa korona, tako da moramo integrisati SARS-CoV2 u naš svakodnevni život”, istakao je on u intervjuu Sputnjiku, , prenosi Tanjug.

Govoreći o glavnim faktorima zaraze, Štrik je rekao da postoje dva faktora koji su karakteristični za respiratorne viruse ili za viruse korona, koji doprinose infekciji – blizina i vrijeme.

“Ako se nalazite pored zaražene osobe i provodite s njom mnogo vremena, najvjerovatnije će doći do infekcije”, naglasio je Štrik i dodao da se rizik od infekcije dodatno povećava u zatvorenim prostorijama, jer odsustvo vjetra i sunca znači da kapljice virusa mogu lakše da opstanu u vazduhu.

On je naveo da su maske efikasne jer mogu da umanje rizik od infekcije SARS-CoV2, kako su pokazala pojedina istraživanja.

“Ali ako se maska koristi nepravilno, ako je nose nekoliko nedjelja, ako se ne pere, neprestano se dodiruje, onda je takva maska pogodna za bakterije i viruse”, rekao je Štrik i upozorio da to može da izazove i druge bolesti.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.