Novi Pazar i Sjenica i dalje najveća žarišta, Vulin negativan
Aleksandar Vulin dostavlja zaštitnu opremu, Foto: Tanjug

Srbija

Novi Pazar i Sjenica i dalje najveća žarišta, Vulin negativan

Sjenica i Novi Pazar su i dalje najveća žarišta epidemije koronavirusa u Srbiji. Prema posljednjim podacima u novopazarskoj bolnici je preminula jedna osoba od posljedica Covid-19.

Pomoć u vidu opreme i medicinskog osoblja stiže u ove gradove.

Iako mu je prije deset dana potvrđen pozitivan test na koronavirus, Novi Pazar je lično posjetio i ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin. Iz Ministarstva odbrane kažu da je Vulin na ponovljenom testu bio negativan, i da se po odluci lekara vratio na posao.

Da bi javnost ali i državni vrh obratili pažnju na Sjenicu bilo je, izgleda, potrebno da im se obrati neko poznat. U ovom slučaju reprezentativac Srbije Asmir Kolašinac.

"Ono što sam ja u tim trenucima vidio, zadesio sam se gore u bolnici kada se montirao taj dezinfekcioni tunel. Sedam sanitetskih vozila je bilo zauzeto, došao je unuk od te gospođe starije koji je rekao da ona nema Covid-19, ali da joj je pritisak pao i da mora hitno neko da je doveze. Nažalost ta starija gospođa je kasnije i preminula. Bukvalno sam onako bio i potrešen i jednostavno sam riješio da direktno stupim u kontakt sa ministrom da bi, jednostavno, ako ne vjeruje drugima, da povjeruje makar meni", objašnjava Kolašinac u izjavi za N1.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar je, čini se, povjerovao. Kaže da je počela nova organizacija rada koja podrazumijeva da pacijeti koji su pozitivni ili se sumnja da imaju Covid-19 budu na vrijeme zbrinuti ali da i drugi ne trpe. Stanje epidemije u Novom Pazaru i Sjenici je, tvrdi ministar, "stavljeno pod kontrolu".

"Dom zdravlja Sjenica koji ima jedan mali kapacitet, sa nekih dvadeset kreveta, dogovoreno je da taj dom zdravlja i taj kapacitet služi samo za pacijente koji su Covid-19 negativni. Vojska je napravila privremeni objekat gdje će dolaziti svi koji su sumnjivi da su Covid-19 pozitivni. Tu će se odraditi pregled, tu će se odraditi testiranje. Svako pozitivan na koronavirus ide u bolnicu u Novi Pazar. U Sjenici ostaju samo pacijenti koji su negativni", poručuje Lončar, prenosi N1.

Potvrda da je minstar odbrane Srbije Aleksandar Vulin pozitivan na koronavirus medijima je stigla 27. juna. To ga nije spriječilo da danas iz izolacije, koja obično traje 14 dan, krene put Novog Pazara, među građane najuogroženije od ovog virusa. Posjetio je poljsku vojnu bolnicu i uručio 5.000 pari rukavica, 5.000 maski i 1.000 zaštitnih odijela.

"Vojska Srbije izvršila je naređenje vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, postavila je poljsku bolnicu i uradila apsolutno sve što je potrebno da bi se građani Novog Pazara, Sjenice, Tutina, čitavog ovog kraja osjećali sigurno", kazao je Vulin.

Ministarstvo odbrane te zemlje saopštilo je u međuvremenu da je Vulin na ponovljenom testu bio negativan na Covid-19, kao i da je po odluci ljekara nastavio sa obavljanjem svoje dužnosti.

Ministar zdravlja Srbije najavio je da će početi ponovne kontrole pacijenata koji su u samoizolaciji.

 

N1 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.