Mitropolija: Nije dobro da partija na čijem su čelu ateisti pravi svoje vjerske zajednice
Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

Reagovanje na izjavu ministra odbrane

Mitropolija: Nije dobro da partija na čijem su čelu ateisti pravi svoje vjerske zajednice

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) reagovala je na današnju izjavu ministara odbrane Crne Gore Predraga Bošković koji je kako oni smatraju, još jednom pokazao svoj ostrašćeni anticrkveni stav uz propagandu da su litije politička platforma i dio navodne izborne kampanje.

Bošković je u današnjoj izjavi kazao da Mitropolija krši zakone države u kojoj nelegalno posluje.

"Kao i njegovi istomišljenici, potpuno prenebregava činjenicu da su Mitropolija, ali i Episkopski savjet Srpske pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, javno, nedvosmisleno i višekratno saopštili da litije imaju za cilj promjenu neustavnog, diskriminatornog i anticivilizacijskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti i da će prestati čim do takve promjene dođe, što će označiti i ponovno uspostavljanje, danas grubo narušenog, prava na punu slobodu vjere, kao civilizacijske i demokratske svečovječanske tekovine", navodi se u reagovanju.

Nadalje navode da su neistinite tvrdnje Boškovića da ”Crkva ne priznaje državu”, da u njoj ”ilegalno posluje” , što je ocjenjuju iz Mitropolije jadan izbor riječi za označavanje vjekovnog djelovanja i postojanja ove Crkve u Crnoj Gori, odnosno ne prijavljuje boravak sveštenika što je, kažu iz MCP, takođe nevjerovatna manipulacija izrečene sa ciljem satanizovanja ustanove koja, dodaju,osam vijekova bez prestanka postoji i izgrađuje ovu zemlju, a uz to "očigledno predstavljaju i pokušaj pridobijanja glasova anticrkvenih ekstremista za potrebe najavljenih izbora".

Poručuju ministru da "umjesto toga što duhovnosti uči mitropolita Amfilohija, bi mogao da pokuša da predstavnike države i njegove partija posavjetuje da nije pametno ni dobro ni moguće da sekularna partija, kojoj su na čelu javno deklarisani ateisti, ima ambiciju da pravi svoje vjerske zajednice.

"Na kraju, najdobronamjernije savjetujemo ministru odbrane režima, da zamisli, a mi to već znamo, kako bi na njegove otrovne strelice prema Crkvi reagovali oni časni i odvažni ministri odbrane Knjaževine i Kraljevine Crne Gore: na primjer, Ilija Plamenac, Janko Vukotić ili Mitar Martinović. No, ko zna je li mu stalo, jer su možda i oni za režimskog ministra i njegovu družinu takođe ”izdajnici”?", zaključuju iz MCP.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.