Najčešći problem nelegalno deponovanje građevinskog otpada na Tari
Foto: NVO Green Home

Panel diskusija “Dijalog o Tari”

Najčešći problem nelegalno deponovanje građevinskog otpada na Tari

NVO Green Home u saradnji sa Savezom Sportsko–ribolovnih organizacija Crne Gore i Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja organizovala je online panel diskusiju “Dijalog o Tari”.

"Cilj događaja bio je razmatranja modela saradnje između lokalnih samouprava, organizacija civilnog društva i upravljača vodama na nacionalnom nivou, o pitanjima vezanim za sprječavanje, smanjenje i uklanjanje  hidromorfoloških pritisaka na rijeci Tari, kao i predstavljanje rezultata projekta “Zaštita i očuvanje vodnih i prirodnih resursa rijeke Tare“", saopšteno je iz NVO Green Home.

Tokom događaja predstavljen je „Operativni plan za sprečavanje, smanjenje i uklanjanje pritisaka na vodotoku rijeke Tare u Crnoj Gori“, koji je nastao kao rezultat terenskog monitoringa za identifikaciju vizuelnih pritisaka na vodotoku rijeke Tare, koji je organizovala NVO Green Home u periodu od septembra 2019. do oktobra 2019. godine. Tokom istraživanja mapiran je cjelokupni tok rijeke Tare na teritoriji Crne Gore, pri čemu je identifikovano više od 150 lokacija na kojima u prisutni različiti pritici.

"Analizom dobijenih podataka pokazalo se da je najčešće utvrđeni problem „nekontrolisana eksploatacija riječnih sedimenata“ dok je najrasprostranjeniji u smislu površine koju zauzima nelegalno deponovanje građevinskog otpada kao i neuređena odlagališta komunalnog otpada.

Jedan od najtežih i najsloženijih pritisaka je 6,9 km promjenjenog riječnog toka u dijelu „Jabuka – Mateševo“ koji zahtijeva multidisiplinarni pristup stručnjaka za planiranje revitalizacije ovog dijela vodotoka i značajna ulaganja", navodi se u saopštenju.

IMG69e0c6033e44df3ea1367dc120a72267V

Planom su kako dodaju iz NVO, definisane mjere za sprečavanje, smanjenje i uklanjanje pritisaka na vodotoku rijeke Tare,  za čiju realizaciju su prepoznate nadležnosti relevantnih institucija i lokalnih samouprava.  

Tokom događaja razmotreni su modela saradnje između lokalnih samouprava, organizacija civilnog društva i upravljača vodama na nacionalnom nivou, o pitanjima vezanim za sprječavanje, smanjenje i uklanjanje  hidromorfoloških pritisaka na rijeci Tari.

Događaju su prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, Uprave za inspekcijeske poslove, Saveza sportskih ribolovnih organizacija Crne Gore, Opštine Kolašin, Opštine Mojkovac, kancelarije za UNESCO, Nacionalnih parkova Crne Gore i predstavici ribolovnih organizacija.

Nakon događaja, u saradnji sa Opštinom Kolašin ukolonjena je deponija građevinskog otpada sa teritorije Opštine Kolašin, na lokaciji Bakovići, čime je realizovana jedna od mjera definisanih Planom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.