Žmigavac nije stvar izbora, već obaveza vozača: Evo kolike su kazne za nepoštovanje pravila
Foto: Uprava policije

Počinje kampanja „Pokazivač pravca nije stvar izbora, već obaveza vozača"

Žmigavac nije stvar izbora, već obaveza vozača: Evo kolike su kazne za nepoštovanje pravila

Značajan broj saobraćajnih nezgoda koje se dešavaju u samom gradskom jezgru, posledica su propusta vozača, koji se ogledaju u činjenici, da se isti nijesu prethodno uvjerili da na bezbjedan način mogu preduzeti željenu radnju vozilom, kao i zbog činjenice da nijesu blagovremeno o svojoj namjeri obavjestili druge učesnike u saobraćaju, uključivanjem pokazivača pravca, tzv . žmigavca, kazali su iz Uprave policije.

Kako su naveli, ne treba zanemariti činjenicu da se jedan broj saobraćajnih nezgoda sa najtežim posledicama događa i na magistralnim putevima, gdje je, kao jedan od razloga nastanka saobraćajnih nezgoda, neblagovremeno obavještavanje ostalih vozača o promjeni smjera kretanja, uključivanjem pokazivača pravca, posebno prilikom preticanja ili obilaženja, odnosno kod uključivanja ili isključivanja iz saobraćaja.

Iz UP-a podsjećaju vozače da je članom 26 Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, propisana obaveza vozača da: „nakon što se uvjerio da može da otpočne željenu radnju, vozač je dužan da druge učesnike u saobraćaju jasno i blagovremeno obavijesti o tome dajući im znak pomoću pokazivača pravca ili odgovarajući znak rukom, ako pokazivači ne postoje“.

"Istim zakonom, članom 324 je propisano, da će se novčanom kaznom u iznosu od 50 do 90 eura kazniti za prekršaj vozač koji prije vršenja određenih radnji vozilom, ne obavijesti jasno i blagovremeno druge učesnike u saobraćaju o svojoj namjeri, davanjem znaka pomoću pokazivača pravca", kaže se u saopštenju UP-a.

Untitled

Foto: Uprava policije 

"Shodno planskim aktivnostima, kao i zbog pomenute činjenice, da značajan broj učesnika u saobraćaju prilikom preduzimanja pojedinih radnji vozilom (skretanje, obilaženje, prestrojavanje, preticanje, i sl), ne obavještavaju o svojoj namjeri, davanjem pokazivačem pravca druge učesnike u saobraćaju, Uprava policije – Odsjek za bezbjednost drmskog saobraćaja je u saradnji sa Nacionalnim biroom osiguravača Crne Gore i Mašinskim fakultetom – Centrom za edukaciju u drumskom saobraćaju, planirao da u periodu od 06. jula do 20. jula 2020. godine, realizuje preventivni kampanju, „Pokazivač pravca nije stvar izbora, već obaveza vozača“ ", ističu iz UP-a.

Iz UP-a navode da će se preventivne aktivnosti kampanje ogledati kroz raspodjelu 15.000 flajera, od strane policijskih službenika saobraćajne policije kojima će vozače, kao učesnicke u saobraćaju, još jednom podsjetiti na važnost poštovanja ovog pravila, posebno u gradskim područjima, kao i na magistralnim, regionalnim i lokalnim putnim pravcima, gdje se najčešće od strane vozača preduzimaju radnje o kojima je, shodno odredbama ZOBS-a, vozač dužan da druge učesnike u saobraćaju jasno i blagovremeno obavijesti, upotrebom pokazivača pravaca, tzv. žmigavca.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.