Preminuo Enio Morikone, veliki kompozitor i dirigent
Enio Morikone, foto: EPA

U 91. godini

Preminuo Enio Morikone, veliki kompozitor i dirigent

Enio Morikone, italijanski kompozitor i dirigent, preminuo je u 91. godini.

Kako prenosi Hollywood Reporter, Morikone je preminuo zbog komplikacija nastalih prelomom butne kosti, koju je polomio prošle sedmice kada je pao, prenosi Tanjug.

On je najpoznatiji po muzici za filmove, a svojim kvalitetom stekao je nadimak "Maestro".

U trenutku smrti pored njega je bila njegova supruga Marija, a iza sebe je ostavio djecu i unuke.

Morikone će biti sahranjen u krugu porodice.

Tokom svoje višedecenijske karijere Morikone je napravio muziku za filmove "Za šaku dolara", "Bilo jednom u Americi", "Malena", "Nedodirljivi" i mnoge druge, a bio je šest puta nominovan za najveću nagradu u oblasti kinematografije - Oskara.

Počasnog Oskara dobio je 2007. godine za svoj značajan doprinos kinematografiji, a Oskara je, kao najstariji dobitnik primio 2016. godine za muziku za film "The Hateful Eight" Kventina Tarantina.

Morikone je rođen u Rimu 10. novembra 1928. godine i svirao je nekoliko instrumenata.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.