Vladimir Bilčik

Bilčik poručio

"Uoči izbora sva evropska pažnja biće usmjerena ka Crnoj Gori"

Osnovni napredak na putu Crne Gore ka EU mjeriće se zatvaranjem poglavlja i na tom Crna Gora će morati da pokaže napredak - kazao je u razgovoru za Pobjedu Vladimir Bilčik, predsjedavajući parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP).

Bilčik ističe i da će sa parlamentarnim izborima za nekoliko sedmica sva evropska pažnja biti usmjerena ka Crnoj Gori. Crna Gora je prošle sedmice otvorila posljednje pregovaračko poglavlje sa EU, poglavlje 8, koje se odnosi na konkurenciju.

Komentarišući ovakvu odluku Brisela, Bilčik, uz čestitke Crnoj Gori, navodi da je to dobar i ohrabrujući znak za Crnu Goru i region.

"Otvorena su 33 poglavlja, od kojih su tri privremeno zatvorena. To je dobar znak za Crnu Goru i ohrabrujući znak za region", navodi Bilčik.

To, prema njegovim riječima, znači da se proces proširenja kreće uprkos trenutnoj pandemiji kovid-19

"Tokom proteklih nekoliko mjeseci donijete su važne političke odluke, poput otvaranja pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, ali i pristupanje Sjeverne Makedonije NATO-u. Zagrebački samit organizovan je usred pandemije. Crna Gora je dobila značajnu humanitarnu, medicinsku i finansijsku pomoć u borbi protiv pandemije. Zaključen je i sporazum o Fronteku sa Crnom Gorom. Otvaranje još jednog poglavlja znači da su za Crnu Goru otvorena vrata EU. Proces se nastavlja", navodi Bilčik.

Kada je u pitanju konkretno poglavlje osam, Bilčik navodi da je ono veoma složen dio pregovora o pristupanju EU.

"Obuhvata razna ekonomska pitanja sa posebnim obavezama za buduću državu članicu: politika konkurencije, kontrola državne pomoći i drugo. Otvaranje ovog poglavlja znači da su ispunjena mjerila za otvaranje, ali prije zatvaranja poglavlja, potrebno je nastaviti dalje usklađivanje. Pitanja vezana za vjerodostojnu primjenu vladavine prava od presudnog su značaja za ispravnu politiku konkurencije na koju se poglavlje osam odnosi", objašnjava Bilčik.

Bilčik smatra i da je otvaranje poglavlja izuzetno politički proces, praćen tehničkom pripremom zemlje koja pregovara o pristupanju EU.

"To nije „mehanički“ problem, naprotiv - poglavlje se može otvoriti samo kada su kriterijumi ispunjeni. A to je zahtijevalo napredak koji Crna Gora mora da pokaže", ističe evropski parlamentarac.

Zaključuje i da će se osnovni napredak na putu ka EU mjeriti zatvaranjem poglavlja.

"Na tom polju Crna Gora će morati da pokaže dodatni napredak. Bliže se parlamentarni izbori za nekoliko sedmica i sva evropska pažnja biće usmjerena ka Crnoj Gori", zaključuje Bilčik.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.