Koronavirus odraziće se najviše na turizam, trebaće više godina za oporavak
Budva

Gardašević-Slavuljica

Koronavirus odraziće se najviše na turizam, trebaće više godina za oporavak

Turizam je na koljenima i stručnjaci predviđaju da će trebati više godina da se oporavi, ocijenila je u razgovoru za Pobjedu Aleksandra Gardašević-Slavuljica, novoimenovana regionalna predsjednica Rebuilding.travela za Balkan i dodala da nacionalni turizam i svaki pojedinačni biznis moraju da se aktiviraju, a ne samo da očekuju subvencije.

Najveći negativni efekti KOVIDA-19 odraziće se na turizam, jer je riječ o višestrukoj krizi koja se tiče i zdravstva i ekonomije i politike i međuljudskih odnosa, kazala je ona.

Rebuilding.travel je međunarodna turistička organizacija koja je osnovana u januaru radi suočavanja sa izazovima u oblasti turizma, prije svega hotelijerstva i avio-saobraćaja, što su stradali usljed pandemije. Članovi organizacije su turistički eksperti, ministri, predstavnici nacionalnih turističkih organizacija, kao i akademici iz 117 zemalja.

Iz te organizacije je saopšteno da je imenovanje Crnogorke Aleksandre Gardašević-Slavuljice prvo sprovedeno regionalno imenovanje. Predstavljeno je 1. jula na onlajn konferenciji održanoj u prisustvu predstavnika 117 zemalja, a ozvaničeno je i objavom članka o Aleksandrinoj poslovnoj biografiji na prestižnom portalu, eTN – Global Travel Industry News koji prati aktuelnosti iz svijeta turizma i putovanja.

Govoreći o traženju rješenja za oporavak hotelijerstva i avio-saobraćaja, naglašava da ne postoje jedinstvena rješenja, već svaka situacija, zemlja, hotel ili avio-kompanija, zahtijevaju specifičan set mjera oporavka.

“Nijedna ekonomija niti biznis ne smiju da dozvole da budu pasivni posmatrači i da ne učestvuju u procesu oporavka. Šansa nacionalnih ekonomija je da aktiviraju sve uspavane turističke aktere i uključe ih u promociju turizma i stvaranje održivog poslovnog ambijenta. Samo harmonizacijom aktivnosti stvara se povjerenje u destinaciju, servis, okruženje koje očekuje gosta. Čarobna riječ u ovoj situaciji je ,,povjerenje“, ali nećemo da ga stvorimo ako pasivno iščekujemo da KOVID-19 prođe”, naglašava Gardašević-Slavuljica.

Ona zaključuje da ova funkcija za nju predstavlja izuzetan izazov, budući da Balkan ima ogroman turistički potencijal, ali nedostaje kapacitet u vidu stručnog kadra koji treba da pokaže da svaka kriza donosi mogućnosti.

Osnivač organizacije Rebuilding.travel, Jirgen Štejnmec rekao je za eTN – Global Travel Industry News da im je izuzetno zadovoljstvo da se sa Aleksandrom pozicioniraju na veoma značajno evropsko područje, kao što je Balkan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.