Crna Gora ove godine može računati na 20 do 25 odsto prihoda od turizma
Ilustracija

Crna Gora ove godine može računati na 20 do 25 odsto prihoda od turizma

Crna Gora ove godine može računati na 20 do 25 odsto prihoda od turizma, kaže dekan budvanskog Fakulteta za biznis i turizam Rade Ratković. Da bi turistička privreda preživjela ovu godinu, država bi kroz treći paket mjera trebalo da joj pomogne sa 150 miliona eura. Iako domaći gosti ne mogu spasiti sezonu, Ratković je uvjeren da će njihov doprinos turizmu ove godine biti značajan.

Prognoze s početka pandemije korona virusa da će turizam biti  najpogođenija grana privrede potvrđuju ovih dana poluprazne plaže, hoteli i privatni smještaj duž crnogorskog primorja, kaže profesor Rade Ratković. Ipak vjeruje da ova sezona neće biti potpuno izgubljena.

“Na bazi sadašnje situacije, na bazi karaktera Crne Gore kao avio destinacije, zatvorenosti granica sa srpskim i ruskim tržistem koja su kod nas najznačajnija. Mislim da bi mogli da budemo srećni ako budemo imali 20 do 25 posto ostvarenih prihoda od prošle godine”, kaže Ratković za TVCG.

Zato, kako smatra profesor Ratković, država trećim paketom mjera  podrške mora pomoći turističkoj privredi da preživi jednu od najizazovnijih godina.

“Kako to može da se prevaziđe ovim sopstvenim doprinosom od 25 do maksimalno 30 posto, a ostalo da se nađe način kako da se donira turistička privreda regresima po mjesecima za plate, moratorijum otplata i novim povoljnim kreditima što je eksterna pomoć od 120 do 150 miliona”, kaže dekan Fakulteta za biznis i turizam.

Do tada, dobro je kaže profesor, što su turistički poslenici prilagodili cijene i što raznim kampanjama pokušavaju da privuku domaće goste.

Iako niže platežne moći, udio domaćih gostiju u turističkom prometu i prošlih godina nije bio zanemarljiv.

“Njemačka, Francuska i Velika Britanija između šest i sedam odsto, a Crna Gora deset odsto tako da je to značajno. Sada vidimo da dolaze naši turisti za vikend uglavnom bilo bi dobro da dolaze cijelu sedmicu, ali ako ne mogu, dobro je i vikend. Bolje je da budemo prazni pet dana nego da budemo prazni sedam dana”, kaže Ratković.

Uz to naši građani, kaže, vole da putuju, pa su samo prošle godine u Srbiju potrošili 97 miliona eura. 

“A srpski turisti u Crnoj Gori su potrošili 67, što znači da Srbija ima aktivan bilans prema Crnoj Gori i da mi više potrošimo u Srbiji nego što oni potroše kod nas i to za čitavih 30 miliona”, kazao je on. 

Zato ova godina, smatra Ratković,  može biti dobra prilika da nasi građani bolje upoznaju ljepote Crne Gore i svoj novac troše u našoj državi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.