U Hrvatskoj otvorena birališta za parlamentarne izbore

Jutros

U Hrvatskoj otvorena birališta za parlamentarne izbore

U Hrvatskoj su jutros otvorena birališta za parlamentarne izbore koji su, prema anketama, među najneizvjesnijim, a zbog epidemije korona virusa i najizazovniji dosad.

Primjenjivaće se mjere zaštite, a građanima je preporučeno da nose maske i da ponesu svoje hemijske olovke kojima će glasati.

Državna izborna komisija tek je u petak, na zahtjev Ustavnog suda Hrvatske, omogućila glasanje osobama zaraženim korona virusom.

Oni će, kako je objašnjeno, glasati putem osoba od povjerenja. Za glasanje se prijavilo i više od 500 od oko 5.000 osoba kojima je zbog kontakata sa zaraženima određena mjera samoizolacije.

Birališta u Hrvatskoj su otvorena od sedam do 19 sati, dok se u inostranstvu glasalo i u subotu i nedjelju.

Oko 3,9 miliona birača odlučuje o tome ko će u naredne četiri godine biti njihovi zastupnici u Saboru koji ima 151 mjesto i ko će imati priliku da formira Vladu.

Finalno istraživanje agencije Ipsos za Novu TV objavljeno u petak uveče, uoči izborne tišine, pokazuje da su vladajuća Hrvatska demokratske zajedica (HDZ) i opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) gotovo izjednačene.

HDZ, prema toj anketi, osvaja 52 mandata, a koalicija lijevog centra "Restart" okupljena oko SDP 51. Za formiranje Vlade potrebna je podrška najmanje 76 poslanika, a analitičari ocjenjuju da je izglednije da HDZ složi većinu, jer ima veći koalicioni potencijal.

Treća politička snaga je desničarski "Domovinski pokret" pjevača Miroslava Škora s 18 mandata. Škoro je i na predsjedničkim izborima krajem prošle godine bio treći izbor hrvatskih birača.

Izborni prag od pet odsto prešle bi još i stranka Most i lijevo-zelena koalicija "Možemo".

U Sabor Hrvatske bira se 151 poslanik na mandat od četiri godine. Njih 140 bira se u deset izbornih jedinica u zemlji, po 14 u svakoj.

U posebnoj 11. izbornoj jedinici tri poslanika biraju birači bez prebivališta u Hrvatskoj (dijaspora), a osam poslanika, od kojih troje srpskih, biraju pripadnici nacionalnih manjina u posebnoj 12. izbornoj jedinici koju čini područje cijele Hrvatske.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.