Damir Šehović

Šehović

"Vjerujem da će školska godina početi na regularan način"

Ukoliko zdravstvene vlasti budu procijenile da postoji bilo kakav rizik po bezbjednost djece budući da raste broj zaraženih koronavirusom, ministarstvo prosvjete će biti spremno da odgovori i tom izazovu, kazao je ministar prosvjete Damir Šehović.

Napominje da je projekat Uči doma prevazišao očekivanja i što je najvažnije, sačuvao zdravlje djece. 

"Ukoliko zdravstvene vlasti budu procijenile da postoji bilo kakav rizik po bezbjednost djece onda budite sigurni da ćemo i tada biti na visini zadatka i da ćemo uspjeti da transformisemo obrazovni sistem i da se prilagodimo toj novonastaloj situaciji. Međutim, kažem vam za sada nista ne ukazuje da ce to biti tako i ja vjerujem  da ćemo na način na koji smo to radili  svake prethodne godine započeti narednu školsku godinu", kazao je Šehović u razgovoru za Novu M.

Ocjenjujućui da se projekat Uči doma pokazao i te kako dobrim. Prevazišao je, kaže,  sva očekivanja i ono sto je najvažnije odgovorio je svrsi.

"U jednom teškom vremenu je sačuvao zdravlje a našoj djeci  obezbijedio znanje. To je u konačnom i bila poenta pokretanja ovako značajnog poduhvata od strane kompetnog obrazovnog resora. Kada iz ove perspektive posmatramo sta smo sve uspjeli da u rekordnim rokovima odradimo  onda definitivno da ne mozemo biti zadovoljni. No, to je samo jedan od projekata kome je posvećeno ministartvo prosvjete. U planu je pilot projekat Digitalna učionica čiji je cilj da transformiše način obrazovanja. Podrazumijeva izradu digitalnih učbenika koji ipak nece zamijeniti klasične: Koji ne treba da zamijene klasični udzbenik već dopuna klasičnim udzbenicima na koje smo navikli. Isti ce se odnositi na sve prvog razreda osnovne škole i ako sve bude teklo po planu mi ćemo vrlo vjerovatno već od početka naredne školske godine imati priliku da implementiramo taj projekat", rekao je on.

Prema njegovim riječima A da bi se uspjesno realizovale ove aktivnosti ministarstvo će preduzeti sledeće: "Da ćemo zamijeniti kompetnu računarsku opremu u svim osnovnim i srednjim školama u CG oko čega vć  pripremamo tendersku dokumentaciju".

Takođe će, kako je kazao, prvih nekoliko razreda osnovne skola snabdjeti neophodnom opremom u smislu smart tabli i pametnih televizora a sve učionice u svim skolama u CG će obezbijediti kvalitetan internet signal.   

Ministar je naveo da je u planu još 38 kapitalnih projekata. Podsjeća da je ministarstvo prosvjete potpisalo kreditni aranžman sa evropskom investicionom bankom a taj novac biće  iskorišćen između za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih škola.

"Mi ćemo biti u prilici da sagradimo 4 nove škole, da rekonstruišemo 3 vrtića, da izvrsimo rekonstrukciju deset srednjih stručnih skola, da kupimo novi namještaj za sve škole, da zamijenimo računarsku opremu", rekao je on.

Ministar je ubijeđen da je u prethodnom četvorogodišnjem periodu urađeno sve što je bilo u moći ministarstva prosvjete o čemu će imati priliku građani da sude. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.