Prvi svjetski muzej bikinija otvara se 5. jula u Njemačkoj
Ilustracija

Na Svjetski dan

Prvi svjetski muzej bikinija otvara se 5. jula u Njemačkoj

Bikiniji Merlin Monro, Skarlet Johanson i mnogi drugi koji su pripadali slavnim osobama dobiće novi dom u gradu na jugozapadu Njemačke koji se prozvao glavnim gradom kupaćih kostima.

U Bad Rapenau, smještenom između Frankfurta i Študgarta, prvi svjetski muzej bikinija otvara se u nedjelju, 5. jula, na Svjetski dan bikinija.

"Muzej umjetnosti bikinija" usmjeriće se na istoriju kupaćih kostima i promjenu dizajna od 1870. do danas, prenosi Hina.

Od oko 1.200 izložbenih predmeta na 1.500 kvadratnih metara zvijezde postavke su 12 od 16 izvornih dvodjelnih bikinija koje je dizajnirao 5. jula 1946. tvorac bikinija Luj Rear.

Predviđajući šok koji će taj modni iskorak da izazove, dizajner ga je nazvao bikini, po grupi ostrva na kojem je te godine testirana atomska bomba.

Kustosi muzeja kažu da priča o bikiniju nije samo priča o modi i plaži nego i o hapšenjima, skandalima i postepenoj emancipaciji žena.

Muzej predstavlja običaje na kupalištima sve do Srednjeg vijeka.

Osim velikog broja bikinija posjetiocima će da bude na raspolaganju multimedijalne izložbe, umjetnička djela i stare reklame za bikinije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.